Вивиан Лий изгаряла в огъня на експлозивната си натура

3
Добави коментар
vestitel
vestitel

Вивиан Лий е родена като Вивиан Мари Хартли в Даржийлинг, Западна Бенгалия, Индия по времето, когато страната е британска колония. Още от дете, благодарение на майка си, Вивиан се запознава  с приказките на Ханс Кристиан Андерсен, Луис Карол, Ръдиард Киплинг, както и старогръцките легенди и митове.Едва три годишна тя вече е на сцена под светлините на прожекторите и орисана да стане велика актриса.  Омагьосващата й красота винаги е в центъра, но това не се харесва на Вивиан, която често казва, че красотата й не е дар, а прокоба, която е надвиснала над целия й живот и не позволява на истинската й същност да бъде видяна. Тя е изключително чувствителна натура и не е тайна, че животът й е белязан от биполярно разстройство, което я прави непредвидима, раздразнителна и често избухваща. Да се работи с нея не е лесно и филмовите й партньори често патят от тежкия й нрав. Въпреки това тя е обичана, дори боготворена.

За Вивиан Лий движещата сила в живота и в киното е любовта и може би съдбата прави така, че животът, киното и любовта да се слеят в един образ – Лорънс Оливие. Срещата между тях е експлозия от чувства и любовта им е силна, драматична и вечна.

За съвременните кинопочитатели най-силно запомнящата се роля на знаменитата Лий е тази на Скарлет О’Хара в екранизацията „Отнесени от вихъра“. Всъщност казват, че тази роля до голяма степен се припокрива със самата Вивиан, че в нея не се налага да играе, а просто да бъде себе си – красива, непокорна, капризна, стихийна. Тя самата споделя, че моментът, в който Скарлет изразява доволство, че майка й е мъртва и не може да види в какво се е превърнала, изцяло отразява самата Вивиан, нейните мисли и самооценка. Лий е благодарна на родителите си, като казва, че е взела решителността на майка си и оптимизма на баща си. 

Винаги е знаела какво иска и е намирала начин да го постигне, но силната наглед Вивиан, винаги е била уязвима и зависима от мнението на околните. Публиката и нейното одобрение са нещо, за което тя се тревожи всяка вечер, защото за нищо на света не желае да ги загуби. Тя е обичана и това я държи.

Вивиан Лий си отива от живота едва 53 годишна, но остава едно изключително ярко присъствие в световното кино. Незабравим образ и еталон за красота.

 

Мисли на Вивиан Лий

* Понякога ме е страх от истината в репликите, които казвам. Но страхът никога не бива да бъде показван.

* Мисля, че всяко класическо образование в театъра е от огромна стойност.

* Когато дойда в театъра, се чувствам в безопасност. Обичам публиката. Обичам хората и играя, защото обичам да доставям удоволствие на хората.

* Аз съм скорпион, а скорпионите изяждат сами себе си изгарят себе си като мен.

* Животът е твърде кратък, за да работим толкова упорито.

*Аз не съм филмова звезда, аз съм актриса. Животът на филмовата звезда е толкова фалшив – да живееш за фалшиви ценности и за публичност.

* Колебая се между щастието и тъгата и плача често. Аз съм смесица от решителността на майка ми и оптимизма на баща ми. Аз съм леко морална и свободомислеща и винаги казвам, каквото мисля.

♦ Материалът е изпратен по инициативата Стани Четен Автор