10 от най-полезните храни и напитки за красиви зъби

6
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 05.11.2014

Какво е жената без чаровна усмивка? И най-красивото лице изглежда студено и статично без обаянието, което тя му придава. А какво е усмивката без красиви зъби? Това въобще не е усмивка. И ако природата е била достатъчно щедра към вас и ви е дарила с бели, здрави и правилно подредени зъби, вие определено може да се смятате за погалени от Бога. Какво ви остава оттук нататък? Ами най-важното: да поддържате зъбите и венците си здрави. Ако пък съдбата ви е ощетила и вие сте принудени да криете кривите и развалени зъби зад усмивката, в съвременната дентална медицина вече има какви ли не варианти те да се коригират и разкрасят, така че да се сдобиете с желаната визия.

И пак ще настъпва моментът, когато ще трябва да се учите как да подържате новата си усмивка. Нищо, че в аптеките и дрогериите вече има безброй средства, с които сутрин, вечер и по обяд да предпазвате и поддържате зъбите си бели и красиви. Здравният портал „По-здрави днес“ пък ни дава полезен списък с 10-те най-полезни храни, чиято всекидневна употреба в менюто по най-вкусния начин може да направи усмивката ни още по-блестяща.

1. Твърди плодове и зеленчуци
Морковите, ябълките, краставиците и цвеклото съдържат много полезни за зъбите и за венците витамини и микроелементи, като бетакаротин, витамини от групата В, D, E, K, С, РР, калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, йод, флуор, желязо, кобалт и сребро, които нормализират кръвообращението във венците и доставят необходимите за здравето на зъбите калций и фосфор. Нашите зъби и венци са „разглезени“ от меката и обработена храна и затова са престанали да функционират нормално. В резултат са се появили кариесът и нарушеното кръвообращение. Само няколко по-твърди зеленчука или подове дневно, и на венците ви е осигурен добър масаж, а на зъбите – спасение от отлаганията. Освен това такива зеленчуци стимулират отделянето на слюнка, която промива устната кухина и намалява количеството микроби и бактерии в нея.

2. Листни зеленчуци
В състава на тези зеленчуци влизат важни не само за зъбите, но и за целия организъм витамини от групите В, Е, А, С, РР, калий, калций, магнезий, йод, натрий, фосфор, желязо, бета-каротин и фолиева киселина. Зеленчуците укрепват не само зъбите, но и имунитета, спомагат за здравината на кръвоносните съдове, подобряват процесите на кръвообразуване и отстраняват кървенето на венците. Магданозът и лукът притежават естествени антибактериални, освежаващи и унищожаващи миризмата действия. Техният сок прониква в труднодостъпните места, избелва зъбите, отстранява плаката, укрепва и масажира венците.

3. Горски плодове
Френското грозде, гроздето, горската ягода и боровинката са богати на уникалното съчетание от органични киселини, пигменти и пектини, те съдържат витамините PP, А, групите В, С, Е, Н, бета-каротин, калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, йод и флуор. Сокът на някои от тях се препоръчва за профилактика от кариес. Например сокът от боровинки, благодарение на бактерицидното си действие, предпазва от поява на кариес. Смята се, че компонентите на соковете от тези плодове блокират достъпа на бактериите към зъбния емайл. Гроздето може да се приема и като профилактика на кариес, тъй като съдържа цял комплект от минерали и микроелементи, които оказват благотворно въздействие на зъбите и венците. Освен това в него има вещества, които блокират жизнеността на болестотворните микроби в устната кухина.

4. Ядки
В състава на ядките влизат всички незаменими аминокиселини, полиненаситни мастни киселини, витамини А, В, С, D, Е, Р, както и калий, калций, магнезий, фосфор и други минерални елементи, определящи високата им хранителна стойност. Освен това кашуто съдържа уникално вещество, способно да унищожава бактерии, разрушаващи зъбния емайл. То притежава антибактериални, антисептични, тонизиращи свойства и облекчава зъбобола. Кедровитe ядки пък съдържат ванадий, който стимулира развитието на костната тъкан, и фосфор, който участва във формирането и съхранението на зъбите и на костите, и играе важна роля в дейността на мускулите и нервните клетки, както и калций, който е главен компонент на костите и зъбите. Бадемите съдържат вещества, подобряващи състоянието на зъбите и венците, освен това действат обезболяващо и антиспазмастично.

5. Млечни продукти
Наред с калция, калия, магнезия и витамините А, В и D, полезни за нашия организъм, млечните продукти оказват определено влияние и върху зъбите. Млякото например понижава количеството сероводород, който е основен фактор, предизвикващ неприятна миризма в устата и бързо повдига нивото на pH, а фосфатите, калцият и казеинът подпомагат минерализацията на зъбите. Сиренето може да се смята за ефикасно средство за профилактика на кариеса, тъй като то повишава с 60% концентрацията на калций в зъбния емайл и увеличава обема на слюнката. Изварата съдържа белтъчини, млечна киселина, желязо и магнезий. Тя се усвоява много добре от организма, а солите на калция и фосфора в нея участват в образуването на костна тъкан, в храненето на нервната система и в образуването на хемоглобин в кръвта.

6. Морски продукти
От диетична гледна точка морските продукти се смятат за идеалната храна, тъй като са богати на микроелементи и витамини, на първо място калций, фосфор, флуор, витамини В1 и D, чието недостатъчното присъствие причинява чупливост на костната тъкан, заболявания на зъбите и венците. Тези елементи подобряват тена на лицето и заздравяват косите, те помагат на организма да укрепва имунната система. В състава на скаридите влизат леко усвояемите от организма калций, тиамин, рибофлавин, натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо и манган. Високото съдържание на калция и флуора влияе на профилактиката на зъбните заболявания и венците, тъй като тъкмо тези минерали служат като източник за строителство на костите, ръста и съхраняването на зъбите, спират образуването на зъбна плака и разрушаването на емайла. Практически всеки вид риба е богат на калций, селен и флуор. Но най-много се ценят морската риба и другите морски продукти, които благодарение на високото съдържание на йод и калций обезпечават противокариесната защита на зъбите.

7. Яйца
Кокошото яйце съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати, 12 основни витамина и почти всички микроелементи. Съдържащият се в него витамин D е източник на фосфор и помага да се предотврати увреждането на зъбите, а яйчната черупка е идеален източник на калций, който обаче се усвоява трудно от организма. Използвайки натрошената черупка на яйце обаче, може да се избавите от кървене на венците и да направите зъбите си по-здрави.

8. Мед
Всички знаем колко полезен е медът за здравето, той е не само мощен източник на енергия и средство за повишаване на имунитета, но помага за здрави зъби. В меда особено в голямо количество са витамините от групите В и С, той притежава антибактериални свойства, оказва общоукрепващо и подмладяващо действие на организма, а употребата на восъчна пита способства за очистване на зъбите и дезинфекция на устната кухина, лекува ефикасно стоматита и възпалението на слизистите тъкани. Прополисът лекува парадонтоза, кариес на зъбите и възпаление на венците. Според учените той намалява количеството ензими, помагащи на бактериите да се прикрепят към зъбната повърхност. Освен това в прополиса са открити около сто елемента, обезпечаващи защитата на зъбите.

9. Чай
Както черният, така и зеленият чай са много полезни за зъбите, благодарение на веществата в тях, блокиращи развитието на бактериите. Антиокислителят катехин, влизащ в състава на чая, убива бактериите, предизвикващи кариес и неприятния дъх в устата, което значи, че изпивайки чаша чай след хранене, ние освежаваме дъха и чистим устната кухина от бактерии, като по този начин защитаваме венците и укрепваме зъбите.

10. Вода
Питейната вода също почиства зъбите, тъй като е обогатена с флуор, който влияе положително на зъбите. Флуорираната вода укрепва емайла на зъбите и препятства появата на кариес, затруднява образуването и натрупването на зъбна плака, потиска жизнеността на микроорганизмите, което води до понижаване на натрупаните органични киселини в устната кухина. Всички тези продукти ще окажат положително влияние не само на зъбите ви, а ще наситят организма ви с витамини и минерали, полезни за здравето. Когато вашите зъби и венци станат здрави и силни, то и усмивката ви ще е по-честа, а значи – и настроението ви ще е гарантирано!

Коментари

коментар(а)

Подобни: здраве, зъби, храна