Френски макарони или бадемови облачета

11
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

У нас сме свикнали да наричаме италианската паста „макарони“. Всъщност макароните са и вид целувки, които се приготвят от белтъци, пудра захар, бадемово брашно и сладкарска боя. Обикновено се пълнят с ганаш, маслен крем или сладко и се слепват като бисквити. Характеризират се с гладка, кръгла и плоска основа, която лесно се топи в устата. Името на тези малки сладкишчета произлиза от италианската дума „macarone“. На английски те се наричат „macaroon“ и често се бъркат с тестените изделия макарони, които се изписват като „macaron“. Рецептите за този страхотен френски десерт могат да бъдат открити в готварските книги отпреди 100 години, като у нас те са били известни като „бадемови облачета“.

Необходими продукти: 140 г белтъци (важен е грамажът на белтъците, а не броят на яйцата) 70 г + 230 г пудра захар 120 г фино смлени бадеми 1 ч.л. сол боя, в какъвто цвят решите

Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 150 градуса. Разбийте белтъците със 70 г пудра захар с миксер, докато стане толкова гъсто, че, когато обърнете купата с главата надолу, да не падне. Добавете боята и бъркайте още половин минута. Пресейте смлените бадеми с останалите 230 г пудра захар и сол. Направете го 2 пъти, за да стане колкото е възможно по-фино. Добавете сместа с бадемите към белтъците, за да не изгубите въздуха. Бъркайте с дървена шпатула до 50 разбърквания. Ако бъркате прекалено много, вашите макарони ще станат плоски. Сложете хартията за печене с гладката страна нагоре, за да не залепнат. Насипете сместа в шприц и направете макароните с разстояние поне 3 см. Печете 20 мин. във фурната. Проверете ги след 10 мин.

Проблеми, които могат да възникнат: 1. Ако сместа ви не е добре разбъркана, може макароните да се напукат. 2. Ако сместа ви е прекалено разбита и въздухът излезне, може макароните да станат плоски, затова трябва да премерим бъркането. 3. Ако ги направите макароните с прекалено малко смес, ще се напукат. 4. Ако хартията за печене е сложена с грапавата страна, ще залепнат.

За крема, с който може да ги напълните (може да използвате и собствен, по избор): 250 мл разбита сметана 100 мл разтопен натурален шоколад Сметаната може да се смеси и с кафе, карамел или обикновенна сметана.

Макароните трябва да се държат в хладилник и да се докосват много леко, защото са прекалено крехки.

Коментари

коментар(а)