25 години от падането на Берлинската стена

10
Добави коментар
magnit
magnit

На днешната дата, преди 25 години, пада един от символите на разделението в Европа – Берлинската стена. Разрушаването й слага края на 30 години разделение на Германия, а и на Европа.

Стената е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя комунистически Източен Берлин от Западен Берлин и първоначално е под формата на бодлива тел преди да се превърне в ограда, а по-късно и в укрепена стена.

Любопитен факт е, че падането на границата се дължи на грешка. На 9 ноември 1989 г. министър-председателят на ГДР (Източна Германия) Гюнтер Шабовски в публична реч обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Планът на управляващите е бил за плавно отпадане на ограниченията и постепенно преминаване към свободен режим на движение. В отговор на журналистически въпрос от кога влиза в сила новият режим, премиерът обаче отговаря: „Доколкото ми е известно, веднага“. Когато чуват това, множество жители на Източен Берлин се втурват към стената, а граничарите не успяват да реагират и се въздържат да ги отблъснат с насилие. Хората от двете страни на изкуствената граница започват да рушат стената.

В момента части от нея са запазени като паметник на събитията и са превърнати в обекти на съвременното социално изкуство. Парчета от стената се продават на колекционери от разрушаването насам за големи суми на търг.

По повод годишнината в германската столица изгря инсталация от светлинни балони по продължение на 15-километрова отсечка от някогашната стена, преминаваща през ключови места в Берлин, сред които Бранденбургската врата, Райхстага, Потсдам плац и Чекпоийнт Чарли. На всеки 150 метра от инсталацията са поставени стендове с архивни фотографии.

Въздухът в балоните ще бъде заменен с хелий и те ще бъдат пуснати в небето.

В пускането на балоните освен граждани, участие ще вземат и бившият президент на СССР Михаил Горбачов, бившия президент на Полша Лех Валенса, бившият външен министър на ФРГ Ханс-Дитрих Геншер, които са поканени от кмета на Берлин Клаус Воверайт като почетни гости.

Източник: www.actualno.com