Йога против главоболие – Edna.bg

14
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Снимка:
Личен архив

Стрес, напрежение, умора или просто мигрена – пулсиращата болка в главата може да обърка плановете ви точно, когато не трябва. Да отидете на лекар и да откриете причината, е най-добрият избор, но може да пробвате и йога.

Като цяло, не очаквайте да има едно упражнение, с което да ви мине от раз. Ако обаче практикувате редовно, без да чакате да настъпи болката, може да предотвратите причините, които я предизвикват.

Най-полезни за главоболие са пранаяма (упражненията за дишане), разтягане (по-лесни упражнения тип стречинг) и релаксация (пълно отпускане). Ето и още няколко упражнения, с които в домашни условия да опитате да повлияете на неприятното усещане.

Направете бавно няколко кръгчета с главата в едната посока, после в другата, като вдишвате, когато брадичката ви е назад и издишвате, когато сочи гърдите ви.

Не правете резки движения, за да държите мозъка ви спокоен!

Премахнете болката и умората в гърба с т.нар. “котешки гръб“ или “котешки извивки“, защото щом свалите напрежението и сковаността от гърба, това може да повлияе и на главоболието ви.

Застанете на колене. Вдишайте и изпънете главата нагоре. Кръста извийте надолу.

Издишвайки, наведете главата и извийте гърба в обратна посока. Направете поне десетина повторения със собствено темпо.

Клекнете и се опрете с ръце на пода. Подпрете главата между ръцете ви или най-добре на мека възглавничка, а ръцете отстрани за упора. Така увеличаваме притока на кръв към мозъка.

Осъзнайте как мускулите на врата и главата ви се разтягат и свиват. Постойте така не повече от минута. Не правете упражнението, ако имате проблеми с врата или болки!

След това упражнение седнете назад върху петите си със събрани колене, наведете се напред и отпуснете чело на пода. Ръцете ви може да са протегнати напред или отпуснати до краката ви. Стойте така толкова, колкото в предната поза.

Добре ще ви подейства и ако вдигнете и краката си на стена. Главата може да е върху мека сгъната кърпа, а кръстът и ханшът да са повдигнати леко върху възглавничка. Това замества донякъде поза “свещ“, но ако се чувствате добре, направете нея. Ако се изпълнява редовно, тя може да предотврати дори и хронично главоболие.

Ето и едно дишане, което според Мустафа Кардал (из книгата му “Лечебно дишане“) помага при мигрена и световъртеж.

Нахлузете на главата си книжен или найлонов плик и известно време вдишвайте изпуснатия въздух. Това бързо ще набави липсващия въглероден диоксид и ще облекчи болката.

Можете също да масажирате мястото между палеца и втория пръст на краката ви.

Ако пък болката ви е много силна и не можете да изпълнявате нищо или просто за финал на упражненията, легнете по гръб с длани към тавана и леко раздалечени крака, за да релаксирате. Поставете студен компрес на очите ви и си представете как вдишвате – струята въздух е хладна, а с всяко издишване е топла и с нея изхвърляте болката. Това самовнушение много помага.

Пишете на Светла Иванова на [email protected].