Любопитно за името Филип

4
Добави коментар
vestitel
vestitel

Любопитно за името Филип

Какъв е произходът на името и какви качества дава то на притежателите му

5 испански и 6 френски крале, както и един апостол носят името Филип. Небезизвестен е и Филип II Македонски – баща на Александър Велики и основател на град Пловдив, по чието име градът в миналото е носил името Филипополис. Името има старогръцки произход и произлиза от думите φίλος „приятел“ и ίππος „кон“, което му дава значение на обичащ конете, конелюбец. 

Свети апостол Филип, чийто празник православната църква чества на 14 ноември, е един от дванадесетте апостоли. Той проповядвал християнството в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Казват, че приживе имал чудотворни способности, можел да възкресява мъртвите и да дава живителни сили на тежко болните.

Филип е име на водачи, силни и смели пълководци. Носещите това име са смели и решителни натури с ярка индивидуалност и силна воля. Те умеят да увличат другите след себе си. Родени са победители. Понякога проявяват тиранизъм, но винаги са водени от идеята в собствената си правота. Те са верни приятели и защитници на слабите. Не допускат някой да навлиза в територията им и я отстояват яростно. Изключително самоуверени и динамични личности. Обаятелни са и околните обикновено изпитват тях смесица от страхопочитание и обожание.

Женската разновидност на името е Филипа. Една от известните носителки на това име е Филипа д’Авен – кралица на Англия (1328-1369), съпруга на крал Едуард III.

Материалът е изпратен по инициативата Стани Четен Автор

Създадена на 14.11.2014 г.