А вие рекламирате ли в социалните мрежи?

13
Добави коментар
ivelina.atanasova
ivelina.atanasova

Спред проучване на LinkShare за финансовата ефективност на рекламата в социалните мрежи, едва 4% от потребителите са кликнали върху банер, който са видели в рамките на отделната социална мрежа, чиито член са.

Изследването включва 2,000 потребителя, като само 5% от тях са посочили, че намират рекламата в професионално ориентираните социални мрежи, като да речем LinkedIn, за полезни и решаващи при взмането на избор. Процентът е малко по-висок по отношение социални мрежи, които се използват за контакт с приятели, като Facebook – 9%. 

Въпреки ниският процент на активност спрямо рекламите в социалните мрежи, проучването доказава, че само 18% от потребителите всъщност ги намират за дразнещи. 

Като най-малко „дразнещи“ реклами потребителите определят ваучерите и промоциите, само 11% от хората споделят, че те са им неприятни, за сравнение – 59% считат, че са по-скоро полезни и са доволни, че ги има.

Като най-натрапчиви форми на реклама се определят дисплеите (62%), директният маркетинг (48%) и рекламите преди и след филма (46%). 

Лиане Дитрих от LinkShare, Великобритания споделя: „Въпреки, че изследването показва неефективност на рекламите в някои от основните социални мрежи, спрямо постигнатата ефективност, това не означава непременно, че рекламите в социални мрежи и форумите, където се обсъждат различни тънкости и намаления по отношение пазаруването също ще бъдат непременно неефективна инвестиция. Фирмите не трябва да забравят, че потребители, които са регистрирани в сайтове като Facebook и LinkedIn са там не защото имат намерение да пазаруват, а защото имат нужда от връзка със своите контакти.“