Бръчките: защо се появяват твърде рано?

1
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

Всички знаем какво представляват бръчките – повърхностни или дълбоки видими кожни гънки, получили се в резултат на загуба еластичността и гладкостта на кожата. Бръчките са външната проява на процеса стареене.
Според специалистите появата им е свързана с изтъняването на кожата, повишената ѝ чувствителност и уязвимост, които възникват в следствие на фактори като:

* неправилна грижа за кожата
* прекомерно излагане на слънце или вятър, както и повишена чувствителност към тях
* постоянен стрес
* неправилно хранене
* различни кожни заболявания
* хормонални изменения в организма
* злоупотреба с алкохол и тютюневи изделия

За съжаление, в някои случаи подобни промени в кожата се наблюдават и в много млада възраст. Появяват се от навика да се гримасничи; да се бърчи челото и устата, да се присвиват очите – в такива моменти, определени лицеви мускули се пренапрягат и ако това се случва често, мимическите бръчки са на лице.
След достигането на полова зрялост (примерно около 25- годишна възраст) организмът започва постепенно да старее, което е естествена и неизбежна проява на жизнения цикъл. По това време се забелязва значителен спад на производството на колагенови влакна, забавяне процесите на растеж и обновяване клетките на епидермиса, загуба на способността им да задържат и съхраняват необходимата влага. Симптомите на подобно състояние са: опъване и сухота на кожата, усещане за липса на еластичност, образуване на дълбоки гънки в областта около носа, устата, шията, подбрадичката и челото. Нерядко подобни признаци на стареене са съпътствани и от появата на сенки или торбички под очите и влошаване цвета на лицето.

За бръчките е характерна следната етиологична класификация:

динамични – не винаги са проява на процеса на стареена, по-скоро възникват в млада възсраст като резултат от прекомерно гримасничене.

статични – те са характерен признак на физическото стареене на кожата, появяват се поради емоционални и физически претоварвания, хормонални и имунни заблявания, пушене, употреба на алкохол, алергични реакции и прочее.

Следва да отбележим, че появата както на статични, така и на динамични бръчки е по-характерна за жените, отколкото за мъжете, тъй като е пряко свързана с хормоналните особености на женския организъм, отговарящи за изработката на колаген.

Как да се спасим от бръчките:

Начините са елементарни, често повтаряни и НЕтрудни за изпълнение:

* (!!!) елиминиране / лечение на факторите, обуславящи появата на бръчки
* редовно почистване на лицето
* консумация на здравословни храни
* спорт – бягане или бързо ходене, танци…
* приемане на достатъчно количество течности. В идеалния случай поне 1,5л изворна вода.
* използване на качествена козметика

И… може да Ви се струва смешно и нелепо, но едно от най-ефективните средства за борба с бръчките е ходенето на ръце (надолу с главата)  за 1-2 минути.