10 малко известни факта за Космоса

12
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 20.11.2014

Часове след като Европейската космическа агенция успешно реализира мисията „Розета“ думата „комета“ обхвана информационния поток. Само преди броени дни за първи път апарат, създаден от човека, започна да предава информация от повърхността на такова тяло. Спускаемият робот „Филе“ кацна на кометата „67P/Чурюмов-Герасименко“. Това се случи на повече от 500 милиона километра от Земята, отвъд орбитата на Марс. Проектът „Розета“ носи името на артефакта, дал ключа към разтълкуването на египетската писменост. С него е свързана надеждата ни да узнаем повече за тези „опашати звезди“, които векове наред вълнуват човечеството.

В края на септември пък нови анализи на метеорит, паднал на Земята преди повече от 100 години, отново разпалиха дебатите за това, че на повърхността на Марс или в подземните му води все пак може би има или е имало живот. Особености в състава на Нахла, който е на около 1,3 млрд. години, сочат, че небесното тяло, откъдето е дошъл метеоритът, е било изложено на въздействието на биологични процеси. Преки доказателства няма. Но се предполага, че големи астероиди, паднали на повърхността на Червената планета, са създали условия, в които да се зароди живот. В този ред на мисли ето още 10 любопитни и малко известни факта за Космоса.

1. Всички сме създадени от звезди
Те се нагорещяват до такава степен, че ядрата на атомите им се сливат и образуват кислорода, който дишаме, въглерода в нашите мускули, калция в костите ни и желязото в кръвта. Ти, аз, всички сме създадени от звезден материал.

2. Кометите идват от Облака на Оорт
Той представлява маса от ледени тела, намиращи се по покрайнините на Слънчевата система. Те обикалят около Слънцето. Кометите са реещи се в пространството планини от лед и камъни, които са запазили останките от раждането на Слънчевата система.

3. Нашата Вселена може да е част от по-голяма мултивселена
Много учени подозират, че видимата Вселена представлява миниатюрно мехурче в безкраен океан от други Вселени.

4. Най-древните ни съседи
Бавноходката е единственото животно, което е оцеляло през всички пет основни масови изтребления на живота на Земята. Едва ли сте ги забелязали – те са с размери от 0,1 до 1,5 мм. Въпреки това обаче са изключително издръжливи и са се задържали на Земята почти половин милиард години.

5. Студ и топлина
Цялата Слънчева система е обградена от ледена обвивка, образувана от комети, които са невидими за нас. Всеки от тези малки светове се намира на същото разстояние от своя съсед, на което е и Земята от Сатурн.

6. Цял живот в 14 секунди
Ако поберем всички събития, свързани с Космоса, в една календарна година, цялата регистрирана история на човешката цивилизация до ден днешен ще трае само 14 секунди. Всеки човек, за когото някога сте чували, се побира в този кратък времеви отрязък. Всички крале и битките им, миграциите и изобретенията, воините и любовните истории, всичко, което се е случило в книгите по история, е протекло само в рамките на 14 секунди в този космически календар.

7. Едмънд Халей не е „открил“ Халеевата комета
Халей е търсел информация за всяка една комета, видяна от Европа между 1472 и 1698 г. Той се опитва да определи какъв е бил пътят й през Kосмоса. След множество усилия и най-вече благодарение на математическия си талант, Халей открива, че кометите са свързани със Слънцето посредством дълги елипсовидни орбити.

8. Теориите на Джордано
Джордано Бруно не е разполагал с научни доказателства, които да подкрепят убежденията му за Космоса. Въпреки това той е бил изненадващо прав. Бруно не е бил учен. Неговата визия за Космоса се е базирала на чистите предположения, тъй като не е имал доказателства, с които да я подкрепи.

9. Андромеда и Млечният път някога ще се слеят в една галактика
Това обаче няма да е катастрофално събитие. Причината за това се дължи на факта, че разстоянието между звездите е много по-голямо от техния размер. Aко има някакъв живот по тези светове по това време, той няма да е застрашен. Нещо повече – извънземните същества ще бъдат възнаградени с невероятно светлинно шоу, което ще трае 1 милиард години. Те ще се наслаждават на танц на половин трилион звезди.

10. Първоначално нашите очи са еволюирали така, че да виждаме под водата
Затова днес зрението ни не е толкова добро, колкото би трябвало. Когато нашите земноводни предци са напуснали водата и се озовали на земята, техните очи (които по принцип са създадени, за да виждат под водата), не били толкова добри за гледане във въздуха.

Коментари

коментар(а)

Подобни: космос