10 от най-добрите филми по действителен случай

14
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 19.11.2013

Холивуд обича филмите по действителен случай. Те често се оказват добра инвестиция и нерядко разбиват бокс офис класациите. Сред най-емблематичните, които не попадат при 10-те по-надолу, можем да отбележим лентата на Спилбърг, представяща истинските събития за бунта на робите на испанския кораб „Амистад“; криминалния „Зодиак“ разказващ за известният сериен убиец от края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век, наричащ себе си Зодиак или британската историческа драма „Речта на краля“, която през 2010 г. печели Оскар за най-добър филм, за най-добра мъжка роля и за най-добър режисьор.

Виж още: 10-те най-добри “зараза“ филми 10 незабравими космически кино истории

На 8 ноември премиера в България направи лентата “Капитан Филипс“, представяща реалните събития около отвлечения от сомалийски пирати американския товарен кораб. През 2009 г. новината за похищението на „Мерск Алабама“ бързо обиколи света и след като цялата история беше описана подробно в книгата “A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea“ от Сони Пикчърс обявиха, че ще екранизират историята.

През декември пък ще гледаме истинската история на Соломон Нортъп, която разтърсва света в началото на 19-ти век, пресъздадена във „12 години в робство“. Сюжетът разказва как главният герой попада в схема на измамници, които му обещават работа в цирк. Принудително дрогиран в столицата Вашингтон, на следващият ден той се събужда като роб. Премиерата за България  е на 26 декември. Ето и 10 от най-добрите филми по действителен случай, в произволен ред.

1. Списъкът на Шиндлер (Schindler’s List) 1993 Списъкът на Шиндлер е биографичен филм на Стивън Спилбърг  и разказва за судетския германец и бизнесмен Оскар Шиндлер, който успява да спаси живота на над 1000 евреи по време на Втората световна война. Филмът печели множество награди, от които 7 Оскар-а, включително за най-добър режисьор.

2. Арго (Argo) 2012 „Арго“ е политически трилър, разказващ за спасяването на шест американски дипломати, взети за заложници в Техеран. Режисьор на филма е Бен Афлек, който играе и главната роля на агента на ЦРУ Тони Мендес и води спасителната операция. Aктьорският състав включва носителите на награда „Еми“ Брайън Кранстън и Джон Гудман, както и носителят на „Оскар“ Алън Аркин. Филмът получава седем номинации за Оскари 2013, в това число и за най-добър филм. Също така е номиниран и за пет Златни глобуса, от които печели в категориите най-добър режисьор и най-добра драма.

3. Хотел Руанда (Hotel Rwanda) 2004 “Хотел Руанда“ разказва историята на един съвсем реален герой на име Пол Русесабагин, мениджър на хотел в Руанда, който с кураж и хитрост успява да спаси над 1200 бежанци от сигурна смърт. По време на геноцида в Руанда са избити близо 1 милион души от племето Тутси. Филмът печели Оскар за най-добра мъжка роля на Дон Чийдъл, най-добра поддържаща женска роля и най-добър оригинален сценарий. Както и Златен глобус в категориите най-добър драматичен филм, най-добър актьор в драматичен филм и най-добра оригинална песен.

4. Хвани ме, ако можеш (Catch Me If You Can) 2002 „Хвани ме, ако можеш“ разказва историята на Франк Абигнейл Мл., мошеник и гениален фалшификатор, чийто необикновен талант му позволява да присвои безнаказано милиони долари. Преди да навърши 20 години, той успява да се представи последователно за лекар, адвокат и втори пилот от голяма самолетна компания, а агентът от ФБР Карл Ханрати си поставя за цел да го предаде на правосъдието. В главните роли влизат Леонардо ди Каприо и Том Ханкс. Филмът е номиниран за Оскар за най-добра поддържаща роля и най-добра музика.

5. 127 часа (127 Hours) 2010 Филмът се базира на мемоарите Арън Ролстън и разказва за реална случка, в която той е заклещен от огромен камък в отдалечен каньон в Юта. През следващите пет дни, Ралстън изследва живота си и преживява природните стихии, преди да ампутира собствената си ръка, за да се освободи от скалата. „127 часа“ получава шест номинации за Оскар и три за Златен глобус.

6. Невъзможното (The Impossible) 2012 “Невъзможното“ проследява действителните събития, по време на които десетки хиляди непознати са изправени пред смъртоносното цунами, което удари югоизточна Азия през 2004 г. Мария (Наоми Уотс), Хенри (Юън Макгрегър) и тримата им малки синове заминават на зимна ваканция в тропическия рай на тайванското крайбрежие. Но сутринта на 26-ти декември, докато семейството си почива край басейна, огромна водна стена се издига над курорта и го помита. Наоми Уотс получава номиниции за Оскар и Златен Глобус.

7. Недосегаемите (Intouchables) 2011 След инцидент с парапланер, богатият аристократ Филип е прикован на инвалидна количка и почти не напуска дома си. Той наема млад мъж от предградията, наскоро пуснат от затвора, за своя болногледачка. Два различни свята са изправени един срещу друг, за да станат причина за раждането на едно шантаво и забавно приятелство, а връзката между Филип и Дрис да стане недосегаема. Филмът има редица международни награди, както и престижната френска награда „Сезар“ за най-добър актьор за Омар Сай.

8. Блек Хоук (Black Hawk Down) 2001 Режисьорът Ридли Скот и продуцента Джери Брукхаймър разказват за катастрофалната военна мисия на САЩ през 1993 г. в Сомалия, чиято цел е да се обезвредят двама лейтенанти от армията на сомалийския диктатор. Но два военни хеликоптери „Блек Хоук“ са свалени над града, а мисията преобръща хода си тотално и се превръща в отчаян опит, оцелелите войници да бъдат изведени от Могадишу. Филмът получава две номинации и печели две награди Оскар.

9. Социалната мрежа (The Social Network) 2010 Режисьорът Дейвид Финчър и сценариста Аарон Соркин, изследват създаването на Фейсбук, най-революционния социален феномен на новия век, през противоречащите гледни точки на страхотно умни млади мъже, всеки от които претендира, че е сред основателите. „Социалната мрежа“ печелите три Оскара и няколко награди Златен глобус, сред които за най-добър драматичен филм, режисура и сценарий.

10. Късметлията (Cinderella man) 2005 Историятa проследява част от живота на бившия професионален боксьор Джим Брадок и неговото семейство по време на Голямата депресия в Америка през 30 години на 20 век. В ролите са Ръсел Кроу и Рене Зелеуегер, режисьор Рон Хауърд, а филмът получава три номинации за Оскар и две за Златен Глобус.

Коментари

коментар(а)