Полезна информация

1
Добави коментар
sonicoo
sonicoo

Полезна информация

Locks.bg е един от най-големите онлайн магазини за обков и заключващи системи. При нас може да откриете богато разнообразие от брави, ключалки (патрони), дръжки, катинари и най-различен друг обков и аксесоари за врати. Ние също така можем да ви дадем ценни съвети и полезна информация за различните продукти.

 

Дръжки за врати

Дръжките се делят на няколко вида:

Дръжки с цял шилд
Дръжки с розетки
Статични дръжки

 

Дръжки цял шилд
Масово разпространени са дръжките с цял шилд. Те се състоят от шилд и ръкохватка прикрепена към него. Могат да бъдат с отвор за секретна ключалка, обикновен ключ и с врътка за сервизни помещения.
Важно при избирането на дръжка е да съобразите междуцентрието на дръжката. Това е разстоянието от ръкохватката до средата на отвора на шилда означено с (А).

 

Дръжки с розетки
Другия тип дръжки са с розетки. Те нямат шилд а само ръкохватка и отделна розетка с различен отвор. Основно се делят на три вида. Секретни, обикновени и сервизни.

Секретните розетки се монтират на входни врати оборудвани със секретни брави.
Обикновените розетки се монтират на интериорни вътрешни врати оборудвани с обикновени брави.
Сервизните розетки се монтират на врати на сервизни помещения (тоалетни, бани) оборудвани със сервизни брави.

Статични дръжки
Статичните дръжки за врати също са много разнообразни, от топки за врати до големи масивни дръжки.

Брави за врати

Бравите съдържат съвкупност от сложни заключващи механизми. Те се използват за врати, прозорци, каси, сейфове, различни дограми и т.н.

 

 

 

Бравите могат да се разделят по няколко признака:

 

– Секретните брави имат отвор за секретна ключалка(патрон), те са подходящи за входни врати.
– Обикновените брави имат отвор за обикновен ключ, те са подходящи за интериорни врати.
– Сервизните брави имат отвор за квадрат на врътка за сервизни дръжки, те са подходящи за сервизни помещения(бани, тоалетни).
– Касовите брави имат отвор за касов ключ, те са едно добро решение за основна брава на външна врата.

 

– Основните брави имат задължнително отвори за дръжка и секретна ключалка/обикновен ключ.
– Допълнителните брави се монтират за по висока степен на сигурност, те най-често имат отвор за секретна ключалка, касов ключ или вътрешна врътка.

 

1. Вкопаните брави се монтират във вратата като се вижда само челната планка на бравата.
2. Брави за външен монтаж, те се монтират на вътрешната страна на вратата.

 

 

Ключалки

Кодовата част е вътре в патрона и той посредством палец предава движението на заключващия механизъм. Различават се едни от други по типа на ключа, стандарта по който работят и сигурността на кода му.

Секретните ключалки работят по два стандарта БДС (Български Държавен Стандарт) и DIN (Deutsches Institut für Normung). Те се различават само по височината на палеца. При БДС стандарта е 22 мм, а при DIN стандарта е 23 мм.

Ключалката се състои от корпус, ротор, палец, включвател, зегерка, кодиращи щифтове, подложни щифтове („щифт подложен“, „щифт подложен anti bumping“, “щифт подложен spool“), пружинки и тапи.

Дясна или лява врата (дръжка), как и защо???

Как сами да монтираме брава?

 

Вътрешните врати обикновено са с вкопани брави с език, задействан от дръжката или топката на вратата. Когато вратата се затваря сама, езикът е изрязан под ъгъл или закръглен и окачен на пружина, така че автоматично да се защраква, когато вратата се затваря. Една и съща брава може да се използва за врати, които се отварят както наляво, така и надясно. В повечето случаи бравите за стаите, които се заключват, имат заключващ щифт, задействан с ключ. За разлика от езика заключващият щифт не е изрязан под ъгъл или заоблен и не е окачен на пружина.

 

Патроните(ключалките) за секретен ключ са най-подходящи за външни врати. Обикновените вкопани брави с пружиниращ език не са достатъчно сигурни за външни врати. Патроните за секретен ключ се монтират в корпуса на бравата и лесно могат да бъдат сменяни, без да се налага да се сменя целият заключващ механизъм.

Ако не е възможно да използвате вкопанабрава, може да монтирате брава за външен монтаж, която се монтира върху повърхността на вратата. Пример за такъв случай е, когато вратата е по-тънка от 40 мм. При такива врати изрезът за вкопаната брава може да отслаби прекалено много конструкцията на вратата. Външните брави се предлагат с език, напрегнат с пружина, и/или заключващ щифт. Обикновено те се използват само за външни врати.

 

Ако езикът на бравата не отговаря на посоката на отваряне на вратата, трябва да го завъртите.Има няколко начина за завъртане на езика. Тук ще ви покажем два от тях.

Първи вариант –  От страната на тялото на бравата има малък щифт, който може да натиснете нагоре с тясна отвертка (1). Тогава езикът ще излезе от корпуса на бравата (2). След това може да го завъртите, за да се обърне в другата посока (3), и да го върнете на мястото му (4).
Втори вариант –Натиснете езика на вътре(1). Завъртете езика на желаната от Вас страна (2). Извадете езика в изходното му положение (3).

 

 

Отбелязване на положението на бравата

 

Определете подходящата височина на бравата – обикновено височината на дръжката на вратата е 105 см. Отбележете положенията на горния и долния ръб на бравата с молив на лявата или дясната част на вратата. Продължете отбелязаните линии върху тесния ръб на вратата с помощта на прав ъгъл. След като сте отбелязали горния и долния ръб на бравата върху тясната страна на вратата, начертайте вертикална централна линия между тях. Поставете гърба на корпуса на бравата върху централната линия и очертайте формата на корпуса на бравата с молив. Този контур показва къде трябва да се издълбае прорезът в страничния ръб на вратата.

 

Пробиване на прореза във вратата

Сега отбележете дълбочината на прореза в страничния ръб на вратата. Измерете общата дълбочина на корпуса на бравата, включително закрепващата планка, която се вдълбава в страничния ръб на вратата. Задайте ограничителя за дълбочина на вашата бормашина, като отпуснете допълнителни 5 мм. Ако вашата бормашина е без ограничител за дълбочина, може да залепите парче лепенка около свредлото, за да отбележите правилната дълбочина. Придържайте се в границите на отбелязания контур – бравата трябва да влиза точно, но без да се налага да бъде насилвана да влезе в прореза.

 

След като сте издълбали прореза грубо с бормашината, може да изгладите вътрешните стени на прореза с длето. Обработете внимателно прореза, докато постигнете точната форма за корпуса на бравата. Докато работите, непрекъснато проверявайте дали бравата влиза, така че да не направите прореза прекалено голям.

Отбелязване на челната планка

Щом поместите корпуса на бравата в прореза, очертайте контура на челната планка с молив. Извадете бравата от прореза.

 

Изрязване на легло за закрепващата планка

Сега може да изрежете леглото за челната планка с длето. То трябва да бъде с дълбочина около 3 мм, точно колкото в него точно да се помести челната планка. Външната повърхност на планката трябва да се изравни със страничния ръб на вратата.

Отбелязване на отвора за дръжката на вратата

Сега може да отбележите отворите за дръжката на вратата и, ако това е необходимо, за ключа. Придържайте корпуса на бравата към лицевата страна на вратата, като закрепващата планка е точно над издълбаната част. Отбележете с молив мястото, където трябва да бъде пробит отворът, и после маркирайте центъра на отвора за пробиване с шило.

 

Пробиване на отвора за дръжката на вратата

Използвайте свредло с диаметър, който позволява оста на дръжката на вратата свободно да се завърта. Пробийте отвора точно хоризонтално до другата страна на вратата. Ако се налага, направете същото с отворите за ключа или патрона. Загладете всички неравности на тези отвори с пила за дърво.

Закрепване на закрепващата планка

Върнете бравата в прореза във вратата и я закрепете с дълги винтове за дърво. Монтирайте дръжката на вратата и други принадлежности. Затегнете дръжката добре, защото тя се използва често и с голяма сила. Ако дръжката играе дори слабо, тя може да предизвика неприятни повреди.

Отбелязване на насрещника на касата на вратата

 

След като монтирате бравата във вратата, трябва да монтирате насрещника на касата на вратата. Най-напред отбележете мястото, на което трябва да бъде монтиран насрещника. Завъртете ключа така, че заключващият език да се подаде от бравата, като придържате вратата към касата. Използвайте остър молив, за да отбележите горния и долния ръб на заключващия език и горния език. След това при отворена врата може да продължите тези линии от вътрешната страна на касата. Използвайки тези линии като водещи, може да използвате насрещника като шаблон. След това лесно може да очертаете общия контур на насрещника и да издълбаете отворите за горния език и заключващия език. 

Издълбаване на леглото за насрещника

Издълбайте легло с дълбочина около 3 мм, в което насрещника точно да легне. Външната повърхност на насрещника трябва да се изравни с повърхността на касата. Дълбочините на прорезите в касата на вратата трябва да бъдат равни на дължините на горния език и заключващия език. Издълбайте тези прорези достатъчно дълбоко, така че горния език и заключващият език да могат да влизат в тях докрай. Закрепете насрещника към касата на вратата с дълги винтове за дърво и пак проверете дали горния език и заключващият език лесно влизат на местата си. Ако те докосват насрещника, може леко да разширите отворите с пила, но правете това много внимателно. Ако те влизат прекалено хлабаво, вратата може да тропа, когато има течение.

 

Огъване на езика на защитната планка

Може внимателно да огънете езика на защитната планка с малък пластмасов чук, така че да последва контура на касата на вратата. Този език е предназначен да предпази касата на вратата от удара на бравата при всяко затваряне на вратата.