Българските ски курорти са готови за новия зимен сезон

8
Добави коментар
bulgariatravel.org
bulgariatravel.org

Българските ски курорти са готови за новия зимен сезон

10.02.2015

Боровец  открива сезона на 13 декември
Месец преди официалния старт на ски сезона Боровец е по-готов отвсякога да посрещне скиорите и любителите на зимната планина. Дори при малко сняг,  най-големият планински курорт на България се подготвя за силно зимно изживяване и ще отвори  предстоящия ски сезон с двойно повече писти с мощности за изкуствено заснежаване. С двойно повече оръдия за изкуствен сняг – общо 160 на брой, вече се гарантира качествено покритие на около две трети от площта на курорта. Освен ски център „Ястребец”, вече и ски център „Ситняково”   разполага с оръдия за висококачествен изкуствен сняг за всички свои писти. Така Боровец ще предостави на скиори и сноубордисти – от начинаещи до средно напреднали и експерти – още повече удобство, време и удоволствие на пистите.

Курортът дава и отлични нови възможности за нощно каране. От този сезон осветени вечерта ще бъдат още две писти „Мартинови бараки 4” и „Ротата”, както и долната част на ски път “Ситняково”, с което пистите с изкуствено осветление се удължават два пъти. Ако избирате познатите маршрути за каране вечерта, пистите „Мартинови бараки 1, 2 и 3”, „Рила” и „Иглика” също ще бъдат осветени от 18 до 22 часа. За фристайл забавления са осигурени перфектни условия в  Сноу Парк Бороспорт в горната част на писта “Попангелов” и Промо Парк Боровец срещу хотел “Рила”.  Ранните записвания с отстъпки до 15% ще продължат до края на ноември. Хотелите предлагат и редица изгодни пакетни и индивидуални предложения за ски ваканция през целия сезон.
Официалното откриване на сезона е на 13 декември, събота. По същото време в курорта ще се състои и Европейското първенство по крос кънтри – едно от четирите топ състезания в календара на Европейската атлетическа асоциация. Големият спортен форум ще събере около 800 състезатели – мъже и жени, младежи и девойки от повече от 40 страни.
 
Банско отново ще домакинства на Световната купа по ски
Обявено за зимна столица на Балканите за 2011 г., градчето може да се нарече също и министолица на българските традиции, вкусната кухня, фолклорните обичаи и културно-историческото наследство.
Един от най-големите зимни курорти на България се намира на 150 км от София и е познат сред туристите от цяла Европа като отлична и достъпна дестинация за скиори и сноубордисти. Най-високата точка на ски центъра се намира 2560 м, а най-ниската – на 1000 м. Ски трасетата са с дължина 75 км, 35% от които са за начинаещи, 40% – за напреднали, 25% – за опитни скиори и сноубордисти. Ски сезонът е гарантиран от декември до май, благодарение на 170 оръдия за изкуствен сняг и снегоутъпкващи машини, които могат да покрият 80% от трасетата.Това обяснява защо и през пролетта на  2014 г. състезания по гигантски слалом за мъже и жени от календара на FIS  през 2014 г. се проведоха в Банско.

Красивият зимен курорт открива ски сезона на 13 декември, а цените за ползване на съоръженията остават непроменени в сравнение с миналия сезон. Вече е известна програмата на събитията и състезанията, на които курортът ще бъде домакин през зимния сезон 2014-2015г.  Прелюдия към тях в края на ноември ще бъде уникалният и утвърдил се вече международен фестивал на планинарския филм „Банскофилмфест-2014“. Първите състезания по ски алпийски дисциплини ще бъдат на 22 и 23 декември и са за купа „Юлен“.
Безспорно най-голямото събитие през зимния сезон ще бъдат стартовете за Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени. Те ще се проведат между 28 февруари – 1 март 2015 г.
 
И тази година най-рано – на 6 декември, открива сезона третият голям български зимен курорт – Пампорово. Той вече зарадва скиорите с ранен сняг и възможността да карат ски по пистите му още през ноември. В момента температурите там са под нулата и оръдията за изкуствен сняг работят, за да осигурят откриване на сезона с добре подготвени писти.