Пълнен шаран на фурна със стафиди

17
Добави коментар

Пълнен шаран на фурна със стафиди

На днешният празник – Никулден, Ви представяме една страхотна рецепта за пълнен шаран на фурна със стафиди.

Начин на приготвяне:

Изчистете внимателно шарана. След което внимателно го намазвате с лимонов сок отвътре и от вън и го посолвате. Така трябва да го оставите да престои около час и малко. Докато чакате може да се възползвате да направите плънката, която ще Ви е нужна след това.

Притогвяне на плънка:

Задушете в подходяща тенджера кромид лук с олио и малко вода под капак. Прибавете нарязаните гъби и след задушаване прибавяте и ориза. Пържите го докато стане прозрачен и подправяте с черен пипер – смлян и на зърна. Накрая посолявате на вкус и добавяте 3 чаени чаши вода.
След омекването на ориза може да свалите тенджерата от котлона за да добавите – орехите, стафидите и магданоза. С тази смес се пълни стомаха на шарана и се зашива с конец.

Поставяте шарана в подходяща тава предварително намазана с олио и разсипвате останалата плънка около него. Намазвате леко шарана отгоре с олио, поръсвате го с едро смлените орехи и наредете тънко нарязаните резенчета лимон. Долейте малко вода и го оставете да се пече на не много силна фурна.

За проверка на шарана дали е готов – може да го боднете отгоре с вилица и ако не пусне кръв, а конеца се маха лесно, значи е готов.

Оставете да изстине и сервирайте на на порции.

Добър апетит !

Необходими продукти:

шаран 2 – 2.5 кг
1,5 – 2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. едро счукани орехи
няколко глави кромид лук
около 300 грама гъби
черен пипер – смлян и на зърна
1 лимон
50-100 гр. стафиди
сол
олио
магданоз

Коментари