10 събития през декември 2014 г., които не трябва да пропускате

15
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

През декември, освен края на годината отбелязваме и едни от най-хубавите семейни празници – Бъдни вечер и Коледа. Приготовленията за тях вече започнаха: магазините и търговските центрове са украсени, а ние от „10-те най“ заедно с музикалния портал Меломан.бг вече търсим най-любимите коледни песни. Гласуването е в разгара си, а наградите са повече от страхотни. И още една добра новина: след двугодишно прекъсване, през този декември България отново ще има своето Коледно радио. Инициативата е на приятелите от LITE.fm Bulgaria, а стартът на празничното настроение е точно в полунощ на 1 декември. 24-часовата коледна музикална зона може да слушате онлайн от целия свят.

Ние също сме в настроени празнично, в очакване да разберем какво ще бъде времето и кои са най-интересните събития, които да посетим. Според синоптиците през първите дни на декември ще бъде топло, но още към 3-ти ще започне бързо понижение на температурите. Ще има валежи, които на места ще са значителни, като в много райони дъждът ще преминава в сняг. През тази година се очаква средната месечна температура и месечната сума на валежите да бъдат около нормата. Най-ниските температури през декември ще бъдат между минус 9 и минус 14 градуса, а най-високите – между 13 и 18 градуса. Около Коледа се очаква един по-сух период, с мъгли и значителна облачност в равнините.

Кинопремиерите, които привличат погледа ни са българският „Пътят към Коста дел Маресме“ и мегапродукцията на Ридли Скот „Изход: Богове и царе“. Освен това за почитателите на фентъзито са поредната серия на Хобит „Битката на петте армии“ и „Вдън горите“ с Мерил Стрийп и Емили Блънт – един модерен прочит на приказките на братя Грим в музикален формат. Сатиричният театър „Алеко Константинов“ стартира месеца с премиерата на „Шумът на върбите“ по Кенет Греъм, а Младежкият театър „Николай Бинев“ изпраща месеца и годината с премиерата на „Импровизирай това“. В театър „Възраждане“ може да видите премиерната постановка „Извънземното“, написана от младия български драматург, писател и поет Иван Димитров. Малък градски театър „Зад канала“ пък продължава да събира зрители на „Човекоядката“ от Иван Радоев.

Ако сте фен на манията – „Black Friday“, Мега Мол София ви канят на 5-ти декември с отстъпки до 50 %. Иначе бъдете позитивно и благотворително настроени и дано Дядо Коледа ви донесе подаръците, които сте си пожелали. Ето и 10-те събития през декември 2014 г., които не трябва да пропускате.

1. Концерт на Carminho, 2 декември

Наричат я Карминьо, но истинското й име е Мария Кармо Карвало де Андраде. Тя пее онова нежно и прекрасно фадо, което бърка дълбоко в душата и разтърсва всичките чувства. Новата звезда на фадото ще излезе пред българската публика на 2 декември в зала 1 на НДК от 19,30 часа.

2. Концерт на ансамбъл „Пирин“, 4 декември

Всеки, който е гледал постановките и е слушал песните на ансамбъл „Пирин“, изпитва желанието отново да се върне към тях. Това е напълно възможно на 4 декември в зала 1 на НДК със спектакъла по повод 60-тата годишнина от създаването на ансамбъла.

3. Филм-концерт „Задругата на пръстена“, 5 декември

Над 250 музиканти и хористи ще озвучат на живо филмовия шедьовър на Питър Джаксън „Задругата на пръстена“ на 5 декември 2014г. в „Арена Армеец“. Уникалното музикално шоу е и премиера на световноизвестния формат Movie in Concert, който гостува за първи път в Източна Европа. Първата част от трилогията „Властелинът на пръстените“ ще бъде показана в HD формат на огромен екран в оригиналния си вариант. В пълен синхрон с картината музикантите ще пресъздадат на живо симфоничната музика на композитора Хауърд Шор.

4. Концерт на „Мистерията на българските гласове“ и „Georgian Voices“, 5 декември

На 5  Декември в зала 1 НДК за първи път на една сцена ще се качат две световни, феноменални явления – Женският народен хор „Мистерията на българските гласове“ и Националният грузински мъжки хор „Georgian Voices“. Двата ансамбъла ще представят изключително богата програма с най-популярните български и грузински фолклорни песни.

5. Концерт на 2Cellos, 9 декември

Словенецът Luka Sulic и хърватинът Stjepan Hauser, познати като 2Cellos, пристигат в София по покана на Loud Concerts на 9 декември. Дуото разбива с челата си всички познати граници и прескача без предразсъдъци между класиката и филмовата музика, поп хитовете и тежките рок парчета. Концертът ще се състои в зала 1 на НДК, а шоуто им обещава да е наистина впечатляващо.

6. „Трубадур“, 10 декември

Новата оперна суперпродукция „Трубадур“ от Верди, с участието на оперните звезди Алиса Зиновиева, Марио Маланини, Даниела Дякова и Александър Крунев, ще бъде поставена на голямата сцена на НДК на 10 декември. В спектакълът ще вземат участват над 150 изпълнители – солисти, хор и оркестър на Държавна опера Русе.

7. Boyz II Men, 12 декември

Дойде ред и на БГ публиката да се наслади на великолепието на четирикратните носители на наградата „Grammy“ – Boyz II Men. Концертът в зала 1 на НДК, София е част от европейското турне на триото, което стартира в края на 2014 г.

8. Концерт на Ричард Клайдерман и Оркестърa на Класик ФМ радио, 15 декември

Прочутият майстор на клавишите ще изнесе поредния си концерт у нас на 15 декември 2014 г. в зала 1 на НДК. Той ще представи своята уникална програма от популярна класика и авторски пиеси заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио.

9. Благотворителен концерт на Райна Кабаиванска, 18 декември

Кулминацията на честванията на 80-годишнината на великата оперна актриса Райна Кабаиванска ще бъде юбилейният благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“. Спектакълът ще се състои на 18 декември 2014 г. от 19 часа, в зала 1 на НДК.

10. Концерт на Горан Брегович, 19 декември

Горан Брегович и неговият „Оркестър за Сватби и Погребения“ за пореден път ще вдигнат българската  публиката на крака на 19-ти декември в „Арена Армеец“. Броени дни преди Коледа българските почитатели  ще чуят и песни от последния му албум „Champagne for Gypsies“.

Коментари

коментар(а)

Подобни: събития