Първите седем

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

„Седем секунди решават доброто първо впечатление“, отмерва „Новинар“ с английска точност, промотирайки британски научен принос. От личен опит прелитащият може да потвърди достоверността на откритието – горе-долу толкова секунди са му нужни, за да се вцепени от българските вестници. Но като се е хванал за хорото – чете докрай!

И слава богу, инак би останал в пълно неведение за тъй важните тънкости на сезона. „Секс и банани срещу пролетна умора“, сервира „Преса“ закуска в леглото и посочва важните срокове: „Жените най-похотливи през април и май“. Има резон да е така, понеже мъжете са похотливи денонощно и ако някой им вдяваше непрекъснато, умората щеше да се нарича годишна, а не пролетна.

„Цуни-гуни за 100 г. живот“, препоръчва „Стандарт“, сякаш някой иска да векува по тия земи. То живот ли е? При византийското и османското проникване, при фашагското, комуняшкото и демократичното робство все ни любят в подчинена позиция, та и да удължаваме тая работа до 100 години! Барем да му се виждаше краят на тоя роман, ама тц: „След осем години пак ще сме бедни“…

Ако някой се чуди откъде пък е тъй сигурен последният факт, има съвсем логично обяснение. „Иранец изобрети механична Ванга“, разбулва мистерията „Новинар“. Машината на 27-годишния Али Разеги била 179-ият негов патент и умеела да предсказва на човека „по отпечатъците от пръстите му какво ще преживее той в следващите пет до осем години“.

Други стрелят далекобойно: „До 1000 г. идва краят на света“; дръзко надзаглавие на „Монитор“, под което – експертен съвет: „Стивън Хокинг: Бягайте от Земята!“. „Стандарт“, сякаш е предчувствал, вече е стегнал куфарите: „Изнасяме се за Великден“. В бързината все пак ще остане време за някои последни приготовления: „Печем козунаци за румънци и гърци“ („Монитор“).

Ето такъв алтруизъм се възпитава само през първите седем! Но не секунди, а години. И не у всекиго.