Молитва към св Николай Чудотворец – Днес почитаме Свети Николай Чудотворец

1
Добави коментар
maqo
maqo

Молитва към св Николай Чудотворец – Днес почитаме Свети Николай Чудотворец

325

Публикувано на 06 декември, 2014 от

sands
Субтитри от

sands

Молитва към св Николай Чудотворец – Свети Николай Мирликийски Чудотворец ….Българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата.
На Никулден имен ден празнуват хората, чийто имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо.
Свети Никола е източноримски духовник, епископ на град Мира Ликийска в областта Ликия. Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. След смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, търговците и затворниците.Преданието разказва как спасил един обеднял човек с три дъщери. Когато изгубил всичките си пари, човекът бил решен на всичко, да продаде дъщерите си дори. Но светецът не позволил това да стане. Една нощ разореният получил неочакван дар – кесия с жълтици. С нея оженил едната си дъщеря за богат жених, заживяла тя добре. После получил нов дар – кесия с жълтици и за втората си дъщеря. После – за третата. Накрая и за себе си намерил жълтици. Хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите, тичал след него бездиханно, в мига, в който почти го застигнал, съзрял в него Божия пратеник, осъзнал, че само такъв можел да бъде той, само свят можел да бъде неочаквания дар, който го спасил от грях. Сигурно оттогава почитат св. Николай като закрилник на имота и парите.

Покажи още