Д-р Антон Тодоров: Хемороиди по време на бременност! Какво да правим?

2
Добави коментар
lyasko
lyasko

Каква е причината за поява на хемороиди при бременност? Консултация с проктолога д-р Антон Тодоров.

Хемороидалната болест се проявата при 20 до 50 % от жените по време на бременност и по-специално през третото тримесечие. Повечето дами заболяват за пръв път тогава, но ако са имали подобен проблем преди, не малка е вероятността да го получат отново.

Хемороидите представляват плетеница от тънкостенни кръвоносни съдове, разположени в областта на ануса. Нещо като разширени вени около ректума. Причина за появата им по време на бременност е притискането на кръвоносните съдове на малкия таз от нарастващата матка.

Възможно е хемороидите да се усложнят от запек, често съпътстващ бременността.

Д-р Антон Тодоров – www.dr-todorov.com – Лечение на хемороиди, перианална фистула, фисура, амбулаторна хирургия в Пловдив.

Това е така поради трудността при изхождането, породено от напрежението на вените около ректума. Според д-р Антон Тодоров, колоректален хирург в медицински център „Фама‟ в Пловдив, редица изменения в хормоналния статус на бременната жена също могат да бъдат причина за развитието им.

Като например роля за дискомфорта може да играе увеличаването на хормона простегерон по време на бременността. Стените на вените се отпускат, в резултат на което се подуват по-лесно. Прогестеронът също може да е причина за запек от забавянето на чревният тракт.

Хемороиди също могат да се появят и непосредствено след раждането като резултат от напъването за изтласкване на плода.

Ето какво може да се напарави:

Преди всичко д-р Антон Тодоров препоръчва по време на бременност да се избягват всякакви инвазивни и оперативни методи на лечение. Най-добрият начин за справяне, но и превенция срещу хемороиди е спазването на подходящ диетичен хранителен режим, включващ храни, богати на фибри.

Нека в дневното меню присъстват пълнозърнест хляб, мюсли или овесени ядки, ориз, варива, плодове като ябълки и круши, а също и зеленчуци – моркови, тиква, цвекло. Поемането на много течности и честите картки разходки, е необходима мярка за добър тонус. Така също се избягват разширените вени на краката и се подобрява кръвообръщението.

Препоръчително е бременните да спят настрани, а не по-гръб,

за да се намали налагането във венозната система на малкия таз. Д-р Тодоров поставя акцент и на спазването на отлична лична хигиена с хладка вода, а за да се облекчи дискомфорта при вече наличие на хемороидална болест – и хладна запарка от смрадлика един или два пъти дневно.

От особено значение по време на бременност е да не се предприема самолечение с препоръчани лекарстава – различни кремове, свещички или хапчета. „В никакъв случай не приемайте безразборно лаксативи!‟, подчертава проктологът. Това са така наречените очиствителни средства, които се използват за справяне със запека. Подходящата разнообразна диета богата на фибри и течности е по-добро решение.

Д-р Тодоров препоръчва окончателното справяне с проблема да се осъществи в следващите няколко месеца след раждането.

Д-р Антон Тодоров: Хемороиди по време на бременност! Какво да правим? 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Етикети: doctor Anton Todorov, dr. Anton Todorov, бременност, д-р Антон Тодоров, доктор Антон Тодоров, консултация, лечение, медицински център Фама, причина, проктолог, хемороиди, хранителен режим