Лошо Седларов. . . лошо. . . :: Мистериите около Кораловият замък

20
Добави коментар
otBlogBG
otBlogBG

За връзката между Кораловият замък, египетските пирамити и антигравитацията. Препоръчвам и 3те части на филма (в края на поста) за това чудато място и неговият създател. Ето сега историята подплътена със снимков материал 🙂 „На около 30 мили южно от Маями, Флорида в градче с името Хоумстед се намира едно уникално, а някои биха казали дори невъзможно, здание, изградено от корал. Фамозният коралов замък има доста интересна история. Създаден е от ексцентричния латвийски емигрант Едвард Лидскалнин, който бил изоставен от своята любима – шестнадесетгодишната Агнес в деня на тяхната сватба и решил по този начин да увековечи своята изгубена любов. Отшелникът Едвард издигнал замъка от тежащи  тонове коралови скални блокове, които вложил в изграждането на стените му и на екстравагантната му коралова мебелировка. Той започва изграждането му през 1920 г. и продължил упорито да работи за своята каменна мечта до последните си дни през 1951 г..За мнозина самото построяване е загадка при положение, че го е строил сам, без никаква помощ и без използването на модерни строителни съоръжаения. Разказват, че високият 153 см. и тежащ едва 45 кг. Едвард градил храма на своята любов през нощта, а и регионът по това време бил слабо населен, така че никой не успял да разбере каква точно го е градил. Почти всички изследователи на уникалната сграда, недоумяват как един толкова слаб физически мъж, само със своите две ръце, е успял да построи сграда при това използвайки толкова масивни каменни блокове, надхвърлящи десетки тонове. Обявяват го за една от загадките на нашето съвремие, а британският рок изпълнител Били Айдъл, вдъхновен от странната история, дори написва песента „Sweet Sixteen“ -така както Едвард наричал своята любима.

От откриването си през 1923 г. до днес са се разказвали какви ли не истории за това как Едвард построил своя замък. Някои твърдят, че е предизвиквал левитацията на камъните като пеел. Други изказват предположения, че Едвард имал тайни познания за магнетизма -това, което е известно като „земна енергия“ и дори, че латвийският самоук майстор просто е открил, че гравитацията не съществува. Основите на кораловия замък се състоят от 1, 100 тона камъни, вградени в конструкцията във вид на стени, стенни графики, кула и каменна мебелировка. Въпреки че е известен като кораловия замък, материалът, от който е направен е  оолит – утаечна скала, съставена от малки сферични зрънца от концентрично утаен карбонат, който може да съдържа мидени черупки и корали.Оолитът се среща из цялата югоизточна Флорида до Палм Бийч Каунти на север и на юг до Флорида Кийс. Той често се открива на няколко инча под повърхностния почвен слой, така както е и в местността, където се намира кораловия замък.

 

Интересното при кораловия замък е, че  каменните блокове са скрепени без използването на хоросан. Те са поставени един върху друг, като е използвана собствената им тежест, така че да се поддържат един друг. Майсторството, с което е направено разположението им, е повече от изумително, тъй като на практика между отделните каменни плочи няма разстояние, през което дори да проникват слънчевите лъчи. Високите осем фута вертикални колони, които ограждат замъка, са с еднаква височина. Въпреки няколкото десетилетия, които са изминали от построяването им, ураганът Андрю през 1992 г. , който е определен като категория 5 и който помита всичко в региона, не успява да ги премести.

 

 

Почти всички структури и гравюри по замъка са впечатляващи. Сред тях се откроява двуетажната кула на замъка, в която живял Едвард , високите оссем фута оградни стени, напълно изправен и точен слънчев часовник, телескоп, един обелиск, барбекю, кладенец за вода, фонтан, макети на  звезди и планети, както и различни мебели. Кораловата мебелировка включва маса с форма на сърце, маса с формата на Флорида , 25 каменни стола, столове, които наподобяват лунния полумесец, вана, легла и кралски трон.

Слънчевият часовник, стол и телескопа

 

 

 

 

Кулата и кладенецът

 

 

С малки изключения почти всичко в замъка е изградено от единични каменни късове, тежащи около 15 тона всеки. Най-тежкият е цели 30 тона, а най- високи са два монолита – всеки с височина от 7,6 метра.Тежащата 9 тона въртяща се врата и е едно от най-удивителните приспособления. Тя била толкова добре нивелирана, че дори и дете с леко побутване, е можело да е отвори. Магичната врата продължава да се отваря до 1986 г., когато внезапно спира. Екип от инженери се опитва да разгадае механизма й, а за демонтирането й са били нужни шестима мъже и 50-тонов кран. Едва след като вратата бива отстранена, инженерите разкриват тайния механизъм, който Едвард е използвал, за да балансира деветтонния каменен блок. Едвард пробил дупка от върха до основата на високият осем фута каменен блок, без да използва каквито и да е било електрическо оборудване и поставил вътре метален прът. Каменният блок се държала на стар метален лост, който бил ръждясал и което било причината вратата да спре да се отваря. След като лостът бил подменен,вратата заработила отново. През 2005 г. механизмът отново спира да работи и отново е поправен, макар никога да не си връща първоначалната лекота, с която вратата се движела.“

Копирано от тук  
Благодарности към автора 🙂