ТРИНАДЕСЕТТЕ ЗОДИИ НА МАИТЕ

1
Добави коментар
Aleff
Aleff

Хороскоп на древните маи (тотеми на луните)

Астрологията се счита за наука, която е била особено развита в страните от Изтока. Но великите археологични открития през последните столетия позволиха да се изяви още един център на знания за движението на небесните тела и тяхното влияние върху съдбата на човека. От древни времена такъв център е Централна Америка, а най-интересния и сложен хороскоп от откритите в този регион досега е хороскопа на маите.

 

Както е известно маите са имали свой собствен календар, съставен от наблюденията за движението на звездите и планетите. Следователно небесните тела са играли огромна роля в живота на маите, а астрологията е заемала едно от важните места в майянската система от знания за света. По сведения на астролога, маите са планирали дейностите в селското стопанство, както и много събития от ежедневието, религиозните обреди, даже външната си политика.

Астрологът при маите е изпълнявал различни функции, като жрец, математик, учен, а понякога и даже психо-аналитик. Съоръженията и инструментариума на маянските астролози, които са запазени до наши дни са точно ориентирани към небесните тела, и е доказано, че много от тях са се и използвали като обсерватории

Днешната астрология работи само с 12 зодиакални знака, а маите са имали тринадесет. В последно време астролозите от целия свят признават, че маите са били прави.

 

 

Според маите, всеки знак от зодиака управлява в материалния свят 13 дни в годината, и в същото време той сериозно влияе на съдбата, характера и поведението на всички живи същества. Съответно, като се направят определени пресмятания, може да се направи предсказание. Маите са вярвали, че правилно съставения хороскоп помага за отстраняване на болести и неприятности, а в много от случаите съдейства за изправяне на непоправими грешки.

Маянският хороскоп е тясно свързан със сложната календарна система на маите. В частност, съществува един магически ден, когато се счита, че времето не съществува, сякаш е спряло. По нашия григориански календар този Ден Извън Времето е на 25 юли.

Много важен за маянската астрология е и лунния календар с периодите за всеки отделен месец/луна от 28 денонощия. Всеки отделен период маянците са посвещавали на различни животни, с техните имена, което напомня за хороскопите от източните системи, но животните при маите са съвършено различни.

 

Периода на отчитане на тринадесетте знака от майянската астрология съвпада с периодите на Луната/Месеца от 13 лунният календар, като тези знаци се явяват Тотем за съответната Луна/Месец в календара.

 

Ето кратко описание на тринадесетте знака от майянския календар съответно Тотеми на всяка от Луните/Месеците:

Летяща мишка (Първа Луна от 26 юли до 22 Август) – хора, родили сe в този период, са с лидерски качества, но са склонни да постъпват безразсъдно.

Скорпион (Втора Луна от 23 Август до 19 Септември) – това са хора, уважителни, но понякога се страхуват. Те са уверени в себе си, но са прикрити и много критични.

Елен (Трета Луна от 20 Септември до 17 Октомври) – тези хора имат фини естетични настройки, но са много чувствителни към всички несправедливости на този свят.

Сова (Четвърта Луна от 18 Октомври до 14 Ноември) – това са хора с дълбока интуиция, богат вътрешен свят и ярко изразени артистични способности.

Паун (Пета Луна от 15 Ноември до 12 Декември) – тези хора са винаги в центъра на вниманието, притежават огромно обаяние и прекрасно чувство за хумор.

Гущер (Шеста Луна от 13 Декември до 9 Януари) – Благородство и дисциплина – това са основните качества на родените в този период. Те са вечните търсачи на смисъла на живота.

Маймуна (Седма Луна от 10 Януари до 6 Февруари) – Отличителна черта на тези хора е бурната активност, те винаги са весели, но често са неизпълнителни и разсеяни.

Сокол (Осма Луна от 7 Февруари до 6 Март) – Това са силни хора, надарени с късмет, кариерата им се подрежда по най-правилния начин, благодарение на техния професионализъм.

Ягуар (Девета Луна от 7 Март до 3 Април) – Рискови хора, с огромни запаси от жизнена енергия, но те са индивидуалисти, и често имат проблеми с приятелствата и съпружеските отношения.

Куче (Десета Луна от 4 Април до 1 Май) – Тези хора са любвеобилни и благородни, много състрадателни, с грижа за другите, често забравящи за собствените си интереси.

Змия (Единайста Луна от 2 до 29 Май) – Това са хората които обичат комфорта, и в същото време умеят да работят много продуктивно. Рядко се включват в конфликти, но ако се отнасят до тях стават безпощадни.

Заек (Дванайста Луна от 30 Май до 26 Юни) – Тези хора не могат да пазят тайни и са много непостоянни в убежденията си. Много са действени, но рядко довършват започнатото.

Костенурка (Тринайста Луна от 27 Юни до 24 Юли) – Това са хората-интелектуалци, обичащи постоянството и обсъждането на нещата, много са трудолюбиви, но рядко се доверяват на обкръжението си.

Една прекрасна публикация от Мрежата за Планетарно Изкуство
Автор: Vaseto (Васил Зааралиев)
Снимков материал: Мрежата за Планетарно Изкуство

Фейсбук Коментари

сподели ме