10 неща, които не знаете за Коледа

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Знаете ли всичко за най-вълшебния празник в годината?

1. Изчислено е, че, за да раздаде подаръци на всички деца по Земята за една нощ, на дядо Коледа ще му трябват 200 000 елена, които летят със скорост, 200 000 пъти по-голяма от скоростта на звука.

2. Според норвежкия учен Арне Фиелберг по средностатистическото коледно дръвче има около 30 000 насекоми. Микроскопско изследване на коледни дръвчета показало наличие на мушици, бълхи, въшки, паразитни оси, паяци и бръмбари.

Виж още: Коледните символи в забавни факти

3. На Коледа през 2003 г. професор Джон Тринкаус наблюдава и описва израженията на лицата на 300 деца, които отиват при дядо Коледа в големите магазини в Ню Йорк. Професорът групира резултатите в шест категории изражения и ето какво се получава:

1 дете – „въодушевено“

2 деца – „щастливи“

247 – „безразлични“

47 – „колебливи“

0 – „тъжни“

3 – „ужасени“

4. Според едно изследване децата спират да вярват в дядо Коледа долу-горе на същата възраст, на която и родителите им са спрели.

5. През 1913 г. двама влюбени в Ню Йорк са глобени 15 долара, защото са се целували на улицата на Коледа.

6. Традицията казва, че елените на дядо Коледа ядат 360 различни вида растения, но не ядат моркови.

Виж още: Шантави коледни и новогодишни традиции от цял свят

7. През юни 1995 г. в Нова Зеландия осъждат един дядо Коледа на шест месеца арест заради това, че предишната Коледа е счупил витрината на една бензиностанция. Причината за агресията е, че на бензиностанцията отказали да дадат на дядо Коледа безплатен сладолед, мръсниците. (В Нова Зеландия Коледа се пада в топлата част на годината).

8. Всяка година има залози на стойност около 1,9 млн. долара за това дали във Великобритания ще падне сняг на Коледа. Историята казва, че шансовете това да се случи са около 10 към 1.

9. През 2001 г. две банки в Швейцария забраняват влизането на хора в костюми на дядо Коледа, защото се страхуват от обири.

10. Според някои икономисти въпреки многократното увеличение на продажбите около Коледа, всъщност хората губят, ако се погледне откъм традиционната микроикономическа теория. Причината за това е раздаването на подаръци и по-точно разликата между сумата, която подаряващият е похарчил за подаръка, и сумата, която получаващият би дал за същия предмет. Само в САЩ през 2001 г. тези загуби са били $4 милиарда.

Виж още: 7 „коледни“ песни за всички, които не понасят коледните песни

Източник: vratovrazka.bg