Държавата санира безплатно всички панелки

12
Добави коментар
kocetoo
kocetoo

Регионалният министър Лиляна Павлова представи план за начина, по който ще започне санирането на панелни и стоманобетонни сгради от 2015 година, цитирана от БГНЕС.

Павлова обясни, че след правителственото заседание днес е провела среща с председателя на Националното сдружение на общините и кметовете на 28-те големи общини по отношение на програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради. Павлова коментира, че в страната има 70 259 сгради, които са панелно и стоманобетонни, които са с 1 млн. 123 хиляди жилища. 98% от тези жилища, пък се намират в 28-те големи градове. Тя обясни, че с приемането на бюджета за 2015 г. е било заложено държавата да осигури 1 млрд. лв. държавна гаранция за създаване на Фонд за саниране на жилищните сгради. На днешното заседание Павлова е представила механизма за реализирането и създаването на програмата.

Според механизма програмата ще бъде реализирана с четирима участници. Първо, Министерство на финансите ще предостави държавна гаранция от 1 млрд лв. на Българска банка за развитие. След това банката, чрез съответната промяна в закона ще създаде въпросния фонд, чрез който с държавната гаранцията да привлече финансов ресурс от международни финансови и други институции, с които да се финансира програмата за саниране. След това банката ще предостави този ресурс през общините на сдружението на собствениците и на етажните собственици на всяка една сграда, която иска да се включи в този процес.

Павлова увери, че санирането е с 100% безвъзмездно финансиране от страна на държавата и собствениците няма да имат финансови ангажименти. Единственият им ангажимент ще бъде да дадат съгласието си на общината за всички съпътстващи дейности по санирането. Това е единственият ангажимент на собствениците, както и да предоставят възможност на строителите да извършат тези дейности в апартаментите им. Общината има ангажимент да избере енергийни одитори и изпълнители.

Програмата включва пълна енергийна ефективност, изолация на сградата, смяна на хоризонтални и вертикални щрангове, при желание на собствениците, покриви, общи части. Всяка една сграда, която се включи в програмата ще получи и жилищен паспорт.

Програмата ще започва от най-големите сгради в страната, които са панелни или стоманобетонни и имат не по-малко от 36 обекта със жилищно предназначение. По новата програма „Региони в растеж“ за саниране ще бъдат финансирани всички останали жилищни сгради, които са под лимита от 36 обекта със жилищно предназначение, каза Павлова.

В програмата не могат да участват сгради с един или два входа, трябва да е цяла сграда. Няма да бъде проблем, ако в сградите вече има санирани апартаменти, като няма да бъде необходимо собствениците им да ги санират отново. Единственото изискване е цветовете да бъдат еднакви.

Тодор Попов, председател на УС на Националното сдружение на общините коментира, че санирането отдавна е трябвало да влезе в дневния ред на държавата, а ние сме били закъснели. Държавата най-после намери ефективната формула за практическата реализация за такъв тип дейности, добави той. Според кмета на Варна Иван Портних санирането ще доведе до по-ниски сметки за гражданите. По думите му панелните жилища във Варна са 60 000. Той обясни, че вече има готови проекти, с които Варна ще кандидатства веднага след откриването на програмата. Идеята ни е да се направи така, че процедурите да са най-лесни, бързи и ясни за хората, добави кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Той коментира, че в Благоевград има 450 панелни блокове.

Етикети:

Лиляна Павлова | саниране | панелки