Шефът на „Гранична полиция“ подаде оставка!

6
Добави коментар
mignews
mignews

Българо-турската граница е най-опасният участък. Това каза на брифинг в Министерството на вътрешните работи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

„Имаме уговорка от първата седмица след 5 януари да се направи нова среща със синдикатите. Става дума за една безпрецедентна история. Това е не просто военно учение, а една наподобяваща военна операция. Тя се е стоварила изцяло върху МВР. Последният месец и половина обсъждаме на различни нива този проблемен участък – българо-турската граница. имахме много анализи и работни групи по този повод. Към средата на декември под политическото ни ръководство се реши, че операцията, която се провежда на границата и като форма, и съдържание е изчерпана. Предложихме на МС нова форма за овладяване на този миграционен натиск. МВР самичко не може да се справи с това предизвикателство“, заяви Вучков.

Той посочи, че става дума за 3 доклада, които бяха направени преди няколко седмици и изпратени от него на 23 декември.

„Основният извод, който постигаме е, че командироването на полицаи генерира големи проблеми. Идеята на тези три доклада е поетапно да прекратим командироването на полицаите на границата. Да бъдат назначени 700 служители на Гранична полиция. Предлагаме и изграждане на преградно съоръжение от 131 км. Освен това съм внесъл в МС план с мерки срещу миграционния натиск“, допълни Вучков.

По думите му, той обхваща 2015 год. и не е само на МВР. „В този план сме направили подробни разчети за това как трябва да бъде подобрена логистиката на българо-турската граница. Предвидили сме изграждане на нови пътища – 110 км нови пътища, за да не излагаме полицаите на риск. Това ще струва около 2,5 млн. лева. Министерство на отбраната се намира в пълна изолация по овладяването на миграционния натиск. МВР върши и плаща абсолютно всичко“, каза още Веселин Вучков.

„Захарин Пенов подаде оставка заради това, което се случи на границата. Изказвам обаче висока оценка за работата му“, добави Веселин Вучков.