Миене на зъбките

14
Добави коментар
lorelli
lorelli

Миене на зъбките

29 дек 2014

Миене на зъбките

Миенето на зъбките започва от доста ранна възраст, а за да е и правилно е нужно да се спазват някои правила. Ние от Lorelli отново сме тук за вас, за да ви снабдим с полезна информация:

1. Кой е най-добрият начин да мием зъбките на детето си – използвайте малка, мека четка за зъби и малко флуоридна паста за зъби.
Щом зъбките започнат да се показват, използвайте количество паста за зъби с размерите на оризово зърно. След третия рожден ден, количеството може да се увеличи до размерите на грахово зърно. Важно е да се спазват тези количество, за да избегнете прекомерното количество флуорид.
Два пъти дневно, сутрин и след вечеря, измийте зъбките от двете им страни, както и езика, за да избегнете натрупването на бактерии, които причиняват лош дъх. След като научите детето си да не гълта пастата за зъби, можете да го научите да изплаква с вода.
Сменете четката за зъби веднага след като връхчетата й започнат да изглеждат овехтяли.

2. Кога мога да оставя детето си само да си мие зъбките – щом като иска и може, винаги е добра идея да оставите детето си само да мие зъбите си, въпреки че то едва ли ще свърши добра работа преди да е навършило 7 години.
Междувременно мийте зъбите си заедно и след това проверявайте за изпуснати зони, които трябва да се почистят;

3. Какво да направя ако детето ми не иска да си мие зъбите – ако детето ви се мръщи, когато стане време за миене на зъбките и отказва да го направи, тогава е добра идея да му купите четка за зъби със забавна и весела картинка или с любимия анимационен герой.

4. Има ли нужда детето ми от флуорид – флуоридът е полезен за растящите зъби. Този вид минерал предпазва от кариес, подсилва зъбния емайл и го предпазва от киселини и бактерии. Детето ви си набавя флуорид от пастата за зъби, водата, а когато е нужно, и чрез добавки под формата на таблетки или дъвчащи бонбони.
Важно е да се знае, че колкото и да е полезен флуорът за зъбките на детето, то прекомерната му употреба може да доведе до флуороза, която се изразява в бели петна по възрастните зъби на детето. За това е важно да не използвате прекалено много паста за зъби, когато детето е в ранна възраст;

5. Има ли определени храни, които причиняват кариес – да, захарните изделия (включително плодове и плодови сокове), както и храните, които съдържат нишесте (тестени изделия, паста, бисквити и др.).
Опитайте се да давате такъв вид храна по време на дневните хранения, а не самостоятелно, защото шансът да се разградят с останалта храна е по-голям. Друга добра идея е да се консумират с вода;

6. Кога да започна да водя детето си на зъболекар – стоматолозите съветват да заведете детето си на преглед 6 месеца след поникване на първото зъбче или на веднага щом навърши 1 годинка – което настъпи по-скоро.
Ако това време е минало и не сте водили детето си на стоматологичен преглед – направете го възможно най-скоро.