Тенденциите в интериора през новата 2015 година

1
Добави коментар
trendoffice
trendoffice

Независимо дали следвате модните тенденции или не, няма как да не се повлияете от носещите се във въздуха идеи, които преминават от една сфера на дизайна в друга и се оформят като масово предпочитание за един дълъг период от време. 

Ако планирате да  строите нов дом, да ремонтирате жилището си или просто искате да обновите интериора си, добре е да знаете какви са световните тенденции в интериорния дизайн. Защото качеството на живота ни у дома до голяма степен зависи от качеството на интериорния дизайн в него – той ще ни осигури удобството и уюта, радостта от красотата на заобикалящата ни среда, възможността да се възползваме от новите идеи и технологии. Ние от Хаусмайстер АД – модерна компания за комплексни решения за дома и офиса – ви помагаме лесно и безпроблемно да постигнете всичко това.

Една интересна тенденция, която вече поне две години шества в интериорните издания по света и се забелязва по време на всички значителни изложения за дизайн, е особено силното присъствие на медта в интериора – във вид на лампи, аксесоари, съдове, дори мебели. Както и всякакви оттенъци на този красив и топъл цвят по стените и продуктите за интериора. Очаква се тази тенденция да продължи и през идващата 2015.

Потвърждава се и тенденцията банята да заема все по-централно място в дома, както според значението, което тя има за живота в него, така и по обема на инвестиции в банята. Според американски статистически изследвания, ако до преди година средно те са инвестирали по 10-15 хиляди долара в банята си, сега те са готови да инвестират и 20 000 в обновяване на баните си. Дори и да нямаме официално такава статистика, вероятно доста хора ще се съгласят, че тази тенденция се забелязва и у нас – с новите технологии и възможностите, които те ни предоставят, естествено е все повече хора да се опитат да създадат и в дома си така приятната атмосфера на спа-центровете, дори и частично.

Хотел Mira Moon

 Или да се поглезят с автоматизирано управление на душа, температурата на водата във ваната, смесители със сензори и вградена технология за спестяване на вода и т.н.

И това е съвсем логично – банята е мястото, където се разтоварваме от натрупаното напрежение и се зареждаме с нова енергия, където оставаме сами с мислите си и можем да се погрижим пълноценно за себе си. А и все повече банята се превръща в статус-символ  и тест за добър интериорен дизайн. Повече подробности за всички тенденции в дизайна на баните ще можете да прочетете в следващата статия от рубриката на Хаусмайстер.

Очаква се всички тези нови технологични възможности могат да бъдат внедрени във всяка една част от дома и да ни помогнат да живеем малко по-спокойно и много по-лесно и вероятно през идващата 2015 година ще се доближим още повече към идеята за т.нар. Smart Home, представена по време световното търговско изложение за потребителска електроника и домакински уреди IFA в Берлин през септември тази година. Тя представлява една напълно интегрирана умна къща, в която с помощта на пакет от интелигентни сензори и интегрирано приложение, инсталирано например във вашия смартфон, ще имате пълен достъп и контрол върху всяко устройство и  домакински уред в къщата. Ще можете да активирате гласовия контрол и когато просто кажете „почистване на къщата“ вашият робот-чистач ще започне да работи, а когато кажете „Отивам в леглото“ цялата къща ще се затъмнява автоматично.  Колкото и да изглежда достъпна само за много луксозни жилища, тази технология вероятно много скоро ще навлезе в живота ни.

Напълно в тон с тенденцията към засилено използване на естествени материали и изцяло ‘зелен дизайн’ все по-често в интериорните проекти се среща повторното използване на старата дървесина. И това никак не е случайно – то си има предимства: рециклираното дърво вече е добре изсъхнало, има красиви добре очертани жилки и внася така необходимата топлина в съвременните максимално изчистени интериори.

сн: Fabio Mantovani

И накрая, нека не забравяме, че цветът на 2015 ще бъде цветът на прочутия сорт десертно вино от Сицилия  Марсала, както обяви американската  компания Pantone. Всяка година експертите на компанията  след внимателен анализ и срещи със специалисти от различни сфери на дизайна и индустрията определят кой ще бъде актуалния цвят на годината.  Тези, които следят модните тенденции, ще си спомнят, че вече видяхме много модели в цвета на виното от пролетно-летните колекции на известни модни дизайнери. Сега се очаква да видим и много продукти за интериора в тази гама.

Както коментира изпълнителният директор на Института по цветовете Леатрис Айсман, отенъкът „Марсала” въплъщава увереност и стабилност и едновременно с това обгръщаща топлина – какво по-добро решение за вашия интериор от едно такова настроение! Можете лесно да го постигнете като използвате този красив цвят с боя или тапет само върху една акцентна стена или в някои от другите елементи на декорацията – текстил, възглавнички, мебели – разбира се, добре координирани с останалата част на интериора.

Pantone

Автор:
Теменужка Захариева