Остеопороза и декса скенер! Какво представляват?

13
Добави коментар
kyovev
kyovev

Ако сте над 50 години, препоръчително е за вас да се подложите на ДЕКСА костно сканиране, ако има риск да развиете остеопороза; при злоупотреба с цигари или при минали фрактури, също е препоръчително да се подложите на това сканиране. Остеопорозата може да засегне както мъже, така и жени, както малки, така и възрастни, като жените в периода след менопаузата са най-застрашени от тази коварна болест – това е защото след менопаузата, нивата на естроген се понижават, а това от своя страна е причина и за намалената костна плътност.

Защото колкото по-плътни са вашите кости, толкова по-трудно би било да се получи фрактура или счупване – коварното при остеопорозата е, че не дава никакви симптоми, докато костта не се счупи. Но сега, след като съществуват ДЕКСА скенери, то е възможно да се измерва костната плътност, преди да се е получила фрактура.
По време на използването на скенер ДЕКСА (DEXA – dual energy X-ray absorptiometry или „двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия), рентгенови лъчи ще преминават през вашето тяло като тази радиация, ще бъде абсорбирана от костите и меките тъкани, а част от нея ще премине през тялото ви. Специалните детектори на този скенер, отчитат колко радиация преминава през костите ви и впоследствие тази информация се изпраща на компютър. И така вашите измервания на костната плътност ще се сравнят с измерванията на здрав човек на вашата възраст, пол и етнос.
Предимството на тези скенери е, че използват по-ниски нива на радиация в сравнение с типичните рентгенови скенери. Количеството радиация ще зависи от местото, къде се извършва сканирането, но при всички случаи това количество ще е по-малко, отколкото ако се изложите два дни под действието на естествения радиационен фон. Да сравним – едно изследване на гръдния кош с типичен (стандартен) рентген, използва радиация, която се равнява на пет дневно излагане на естествения радиационен фон. И въпреки ,че ДЕКСА изследванията не са опасни, те все пак не се препоръчват на бременни жени, тъй като рентгеновите лъчи могат да увредят нероденото дете.