Честит Йордановден!

2
Добави коментар
martin.lazarov
martin.lazarov

На 6-ти януари празнуваме Богоявление или наречено по друг начин – Йордановден.

 

Честит имен ден на всички, носещи някое от имената Йордан, Йорданка, Найден, Богдан, Богдана, Богомил, Божидар, Божидара, Божан, Божана, Борил, Борислав, Борислава, Бистра, Данчо, Дачо и Дана!

Смята се, че този празник е сред най-древните в християнския свят и първоначално е бил свързан с раждането на Исус Христос. В днешно време традицията се е променила значително, като за различните православни държави и общности празникът има различно значение и начин на отбелязване. Малко известен факт е, че на тази дата е роден Христо Ботев. По всяка вероятност това няма да го чуете по новините… за жалост.

 

Как отбелязваме Богоявление (Йордановден) в България?

Отбелязването на Богоявление е причината за тази статия. Според нас това е сред най-хубавите традиции в България и колкото повече хора обръщат внимание, толкова по-добре.

По същество традицията е на Богоявление да се измием в река. Вярва се, че по този начин измиваме злото от нас и водата ще ни донесе здраве през годината. В близкия водоем се хвърля метален кръст, който трябва да бъде изваден от мъжете, имащи куража да се хвърлят в ледените води. На места, където няма язовири или езерца се изграждат малки временни бентове на някоя рекичка, за да е достатъчно дълбоко водата. В миналото са участвали само ергените от селото, но в днешно време може да участва всеки, който желае. След изваждането на кръста се извършва литургия и се осветява светена вода.

 

Поверия за Богоявление (Йордановден)

Както повечето празници и за Йордановден съществуват поверия каква ще е година, според това какво е времето на празничния ден. Този, който извади кръста от вода ще бъде здрав през цялата година. Ако пък кръста замръзне, докато е във водата, това означава, че годината ще е добра и плодородна. Вярва се, че при сухо и студено време на Богоявление, годината също ще бъде плодородна.

 

За заключение искаме да пожелаем приятно изкарване на празника на всички именници. Надяваме се, също така, че тази година повече хора ще се опитат да стигнат първи до кръста или пък ще изиграят едно хоро в ледените води!

 

Още по темата