Конкурс „Рецептите на баба“ 2015 година | bgbezgranici.com

8
Добави коментар
ditadita
ditadita

През 2015 г. предстои конкурсът да се проведе за седма поредна година.
Той е инициатива на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7,
съвместно с Националния дворец на децата. Има статут на Национален конкурс, част от календара за извънучилищни дейности на МОН.

Целта на инициативата, която стартира през 2009 година, е да предизвика интереса и вниманието на децата към традиционните ценности на българина – фолклор, традиции, кулинария.
През 2009 година своите рисунки изпратиха 1500 деца, през 2010 година – 650. Праз 2011 година над 850 деца от цялата страна. За 2011 година участие взеха деца от всички области на България с изключение на Кърджали. За 2012 година пристигнаха рисунки на деца от 26 области на цялата страна, както и българчета от 8 страни от чужбина. През 2013 г. участие взеха 1102 деца от 27 области на страната без участници от област Шумен. През 2014 г. в него се включиха деца от 26 области – както индивидуални участници, така и участници от 117 институции – училища, школи, детски градини и т.н.
Паралелно с конкурса за детска рисунка се провежда и литературен конкурс „Рецептите на баба“ със същите възрастови групи, без ограничение за стил и жанр на произведенията – поезия, приказка, разказ, есе и др.
Календарът на проявата стартира през месец януари и приключва през март всяка година. Започва с анонсиране и покана за участие за към различни училища, читалища и центрове за работа с деца. Следва фиксиран период за изготвяне на рисунките, изпращане и събиране на творбите, а после специално избрано жури избира най-добрите. Избраните рисунки стават част от Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“, като пътуваща национална изложба.
Медийни партньори на инициативата досега са били БНТ, БНР, БТА, тя е отразявана в много национални вестници и регионални издания, както и в интернет. Популяризира се активно и във Фейсбук, където има собствена страница.
https://www.facebook.com/receptitenabababg?fref=ts

Регламент на конкурса
Няма ограничение на броя на рисунките и литературните произведения, които може да изпраща всеки участник
Рисунки с размер – 35 х 50 см – без паспарту.
Няма ограничения в техниките за рисуване и използваните материали, като журито няма да взима предвид рисунки с апликации.
Всяка творба да съдържа следната информация: трите имена на автора, възраст, детска градина, училище или извънкласно звено, учител или ръководител, ако рисунките се изпращат от преподавател, домашен адрес на участника (точен адрес за комуникация), електронна поща и телефонен номер за връзка, опис на изпратените творби.
Групи от деца в следните възрастови групи
а) деца до 7 години
б) деца от 8 до 10 години
в) деца от 11 до 14 години
В същите възрастови групи са и участниците в литературния конкурс „Рецептите на баба“. Няма ограничения за броя литературни творби от един автор, нито изисквания за стил и жанр на творбата – може да бъде стихотворение, разказ, приказка, есе или друго.
Начало на конкурса: 21 януари 2015г.
Рисунките изпращайте на адреса на Национален Дворец на Децата.
Адрес: София 1309, бул. Александър Стамболийски 191
Съобщи: Пеньо Иванов
Публикува: Виктория Милчева