Кюриосити откри вероятност за живот на Марс!

13
Добави коментар
redbul80
redbul80

Скица върху снимка от марсохода „Кюриосити“, която е помогнала за идентифициране на структурите. Image Credit : Noffke (2015), Image courtesy of Astrobiology journal

8 януари 2015 г. 14:15 ч.

Светослав Александров. Внимателен анализ на снимки, направени от марсохода „Кюриосити“, показват сходство между древни седиментни скали на Марс и структури, които се създават от микроби тук, на Земята.

Откритието предполага, че на Марс е имало живот в миналото, макар че това все още не е категоричното, стопроцентово доказателство, каквото всички ние чакаме.

Статията ще излезе в печатното издание на научното списание Astrobiology тази седмица. Автор е Нора Нофке, геобиолог от университета „Олд Доминиън“ в Норфолк, Вирджиния.

Във въпросната статия Нофке разкрива забележително сходство между морфологични признаци на марсианските седиментни структури в Джилспай лейк на Марс (седиментен нанос, който е на възраст около 3.7 милиарда години) и структури на Земята, създадени от живи микроби. Признаците включват ерозионни остатъци, джобове, куполи, вдлъбнатини и пукнатини.

Но въпреки че Нофке предлага много задълбочен и добър научен анализ за възможен живот на Марс в миналото, все още не можем да кажем категорично, че нейните структури са с биологичен произход.

„Всичко, което мога да кажа“, отбелязва Нофке, „е следното: ето моята хипотеза и ето всичкото доказателство, с което разполагам, макар че не мисля, че това е голямо доказателство“.

Какво смятат специалистите от НАСА?

„Аз съм виждал много статии, които твърдят: Вижте, ето купчина прах на Марс, ето купчина прах на Земята“, казва Крис МакКей, планетарен учен от НАСА в центъра на НАСА Еймс и един от редакторите на списание Astrobiology. „Това е много лесен аргумент, който можем да направим, но не е особено убедителен. Статията на Нофке обаче е най-внимателният анализ, който съм виждал, затова е първият такъв, който е публикуван на страниците на списание Astrobiology“.

„На една снимка“, продължава да разказва Нофке, „видях нещо, което ми изглеждаше много познато. Затова започнах да го разглеждам внимателно, което означава, че прекарах няколко седмици в изучаването на снимки сантиметър по сантиметър, рисувах скици и ги сравнявах със земни структури. Работила съм върху такива неща цели 20 години и знаех много добре какво да търся“.

И изненадващо, снимките от седиментни наноси на „Кюриосити“ са със забележително сходство спрямо земните структури, създадени от микробиален живот.

„Ако марсианските структури не са с биологичен произход“, което съществува като възможност, Нофке казва, че „това би било изключително съвпадение“.

„Още доказателства са нужни за доказване на хипотезата“, заключва Нофке.

Но как да кажем със сигурност, че има или е имало живот на Марс? Как?!

Една от възможностите би била самият марсоход „Кюриосити“ да изучава тези скали с инструмента SAM, който може да потвърди наличието на органични вещества.

Проблемът с този подход, обяснява МакКей, е че той би свършил работа само ако има достатъчно биологични остатъци в пробите. Но ако структурите са древни и касаят минал живот, няма много биологична дейност останала и това изследване не е подходящо.

На Марс няма, но на Земята има лабораторна екипировка, която би могла да потвърди наличието на минал живот. За съжаление за такъв тип изследвания трябва скали от Марс да бъдат доставени от Земята. Нужна е комплексна мисия – която да отиде до Марс, да кацне, да вземе пробите, да излети обратно от повърхността на планетата, да се отправи към Земята и да навлезе обратно в атмосферата и да кацне.

„Възвращаема мисия би била златният стандарт, но е невероятно да се случи скоро“, казва МакКей.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/