Най-добрите очистителни от природата

7
Добави коментар
blues_woman
blues_woman

Много често се случва при натоварения ежедневен график в съвременното общество, липсата на движение и храна с целулоза, да страдаме от запек. Ето защо, за да се спести време и средства, много хора прибягват или до слабителни, или до клизми. Лошото обаче, особено при лекарствените средства е, че се получава привикване на организма и в един момент, те престават да действат. Можем ли по друг начин да противодействаме на обмяната си, която в даден момент се е забавила и ни причинява редица некомфортни ситуации с подут корем? Всъщност да. Има няколко народни средства, които много по-ефективно и преди всичко здравлословно, в дългосрочен план ще ни помогнат да поддържаме корема си в добро здраве. Едно от най-незатормозаващото е пиенето на топла вода. Освен това може да внесете повече плодове и зеленчици в диетата си, като поизключите месото и намалите протеините. Те са тези, които предизвикват запичане.

Топла вода

Както казахме, това е най-лесното, ефикасно, а и невинно очистително средство. Всичко, което трябвва да се направи, е сутрин на гладен стомах да се приема една чаша топла вода. Обикновено след няколко часа настъпва ефектът.

С праз лук 

Праз лукът е много добро средство за разхлабване. Сварявате няколко глави /бялата част на лука/ с прясно мляко /300 грама/, след което изцеждте и изпивате на два пъти течността. Вместо праз лук може да използвате и цветовете на трънки, от които да направите запарка.  30 г цветове се запарват с 500 г вряла вода и киснат 20-30 минути. Пие се по 1 винена чаша сутрин и вечер преди ядене или гроздов сок (пие се на празен стомах).

Сладки бадеми като очистително
Сладкият бадем е много ефективно средство срещу запека. Ядки от него се накълцват добре на много ситно, докато си пуснат мляко. Тази смес после се размива с вода. Пие се кафена чашка от нея. Може да се дава и на деца като очистително.

Майчин лист при запек

Много ефикасна билка е майчиният лист. Пие се като запарка за чай, без да се вари, в противен случай предизвиква колики. За малко дете до пет години се попарват в една кафена чашка около 2-3 листа, а за по-големи – 3-5 листа. За възрастни листата са 7-8 пак в същото количество вода. Дава се подсладен с мед, и то най-добре сутрин на празен стомах, защото започва да действува след 4-6 часа. За деца се препоръчва и запарка от цветовете на праскова: 30 г цветове се запарват с 500 г вряла вода или вряло мляко и киснат 15-20 минути.

Алоето като очистително
Добре е да се взема сутрин на празен стомах. Може по няколко начина, според желанието на болния. Най-лесно е да се вземе една чаша топла вода, да се разтвори малко мед в нея и да се сложи количество прах от алое на върха на ножа. Това се оставя на огъня да ври. Друг вид е да се вземе чаша вода с 1 чаена лъжичка ленено семе (несчукано). Оставя се на огъня да ври около пет минути. След това чаят от лененото семе се прецежда, като се прибавя на върха на ножа прах от алое и за вкус 1 лъжичка мед

Рициново масло
Рициновото масло представлява гъста, жълтеникава течност с лек мирис. На възрастни от него се дават 2-3 супени лъжици, а на деца – 1-2 чаени лъжички. Пие се наведнъж, като е добре да е леко затоплено. Може да е чисто или размесено в кафе или чай, за да маскирате вкусът му. Може и да си го приготвите  и така: рициново масло, яйчен жълтък, захар и сок от лимон. След разбиване се получава приятна сиропообразна течност.