Сблъсъци между полицията и роми, при блъскането на незаконна къща в ромския квартал в Кюстендил

22
Добави коментар
PhotoSynthesis
PhotoSynthesis

По време на блъскането на незаконна къща в кв. Изток в Кюстендил се е стигнало до сблъсъци между полицията и роми. Според информация на Дарик, има пострадали с леки наранявания и от двете страни. По думите на ромите, полицаите са използвали гумени патрони.

 Сред пострадалите е и синът на собственика на незаконната къща. „Полицаите ме биха, защото си вкарах колата в двора. Като излязох от нея ме арестуваха, при което започнаха да ме бият“, заяви Андрей Данчев./чуй запис 1/

По неофициална информация, има полицаи с леки наранявания от хвърлените по тях камъни.

От полицията съобщиха, че служителите на реда не са допуснали да пострадат граждани и служители, упражняващи действия по възстановяване на законността.

Над 50 полицаи охраняваха периметъра около къщата в ромския квартал „Изток“ в Кюстендил, която бе блъсната след разпореждане на РДНСК- Кюстендил. Причината е жалба подадена от един от собствениците на парцела за неуредени финансови взаимоотношения със собственика на къщата.

Бяха блъснати 3- те незаконни сгради- къща,гараж и стопанска постройка. За осъществяването на мероприятието на РДНСК- Кюстендил бе използвана охрана от полицията. Къщата, която бе блъсната, е собственост на Тимчо Любенов, но парцелът е на няколко души. Един от тях бе подал жалба до РДНСК за неуредени финансови взаимоотношения със собственика на къщата.

 „От 19 години живееме тук, сега се появи някаква собственичка на парцела, която ми поиска 50 000 лв. за около 600 кв. м. парцел“, заяви собственикът Тимчо Любенов./чуй запис 2/