Мелемов: „Рожен” се завръща след деветгодишно прекъсване

11
Добави коментар
smolyandnes
smolyandnes

Роженският събор се възражда след деветгодишно прекъсване. От 17 до 19 юли тази година на красивите Роженски поляни ще се проведе Събор на народното творчество и животновъдството „Рожен”. Това ще бъде иновативно културно събитие, което ще се превърне в наследник на Националния фолклорен събор „Рожен”. По този повод кметът Николай Мелемов проведе днес среща със Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето”

Мелемов посочи, че чрез публично-частно партньорство с община Смолян „Рожен” ще  се възкреси и   надгради като събор на народното творчество и животновъдството и ще  се изпълни с ново съдържание и акценти. А те са: фолклорен конкурс „Рожен”, традиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, кучета, крави и биволи. Млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, народни веселби и нестинарски игри.

Искаме да запазим тази българската традиция в нейната мащабност и да я завещаем на поколенията занапред,  коментира Мелемов и допълни, че очакваните посетители на Събора ще са над 250 000 души.
В най-близко време предстоят срещи с Министъра на културата и други ресорни министри, касаещи институционалната подкрепа на държавата за Роженския събор.

Виолета Филипова, Пресцентър на община Смолян