Културни обичаи, които трябва да имате предвид, когато пътувате

4
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Когато пътувате в нова страна, може да бъде изключително лесно да попаднете в неловка ситуация.

Различните културни обичаи и значенията на определени поведения могат да предизвикат сериозни недоразумения, ако не сте добре подготвени. Международната платформа за онлайн поръчки на храна foodpanda раздели някой от обичаите и традициите в 3 стъпки, за да ви помогне да избегнете неприятни моменти, като се започне от това с коя ръка да държите ножа или какъв подарък да занесете на домакините.

Един от най-честите подаръци, предлагани при покана в къщата на някого, са цветя, но видът или броят им може да доведе до някои страшни капани. Например в Германия, никога не подарявайте карамфили – те символизират смърт. В България не носете жълти цветя, защото са символ на омраза. 

Ако сте поканени на гости в Мексико, не носете подаръци – това се приема като подкуп. Заложете на бутилка вино. 

Когато става дума за прибори, всеки има свой собствен стил, но има огромни различия за това как да ги използвате: с лява ръка, с дясна или и с двете, или без ръце. 

В Чили се хранете без прибори и не правете излишни жестове с ръцете, защото това се приема за проява на лоши маниери. Там никога не си позволявайте да удряте дланта си с юмрук, защото е обиден жест. 

Хората в Етиопия се хранят от общи чинии и използват само дясната си ръка. Във Франция не си позволявайте да режете салатата си. Това се приема като обида към главния готвач. Ако ви се наложи да отидете на гости в Русия, не протягайте ръка за поздрав. Когато влезете, домакинът ще ви посрещне с 3 броя целувки. В Индия и Средния Изток използват лявата си ръка само за къпане. 

Когато става въпрос за маниери, имайте предвид, че нещо, което е учтиво в Чили, се приема като табу в Мексико. Ако се намирате в Афганистан и хляб падне на земята, ще се наложи да го вдигнете и целунете в знак на уважение. В Португалия не търсете допълнително сол и пипер, защото по този начин оспорвате кулинарните способности на готвача.

В Танзания е прието да се хранят на земята, но внимавайте с позата, която заемате. Не трябва да се виждат стъпалата на краката ви. В Италия не поръсвайте морска храна с пармезан. Счита се за голям грях и ако ви видят ще понесете остра критика. 

Това са само част от нетипичните обичаи, свързани с храненето и маниерите в целия свят.