Строги мерки за сигурност при посещението на Джон Кери в София

15
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Американският държавен секретар ще обсъди с премиера, президента и външния министър важни теми, свързани с регионалната сигурност, търговията и енергетиката

Американскяит държавният секретар Джон Кери пристига днес на посещение в София за среща с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, външния министър Даниел Митов. След срещата си с премиера Борисов и Кери ще дадат съвместна пресконференция.

По време на срещите ще бъдат повдигнати актуални теми актуални въпроси от международния дневен ред, регионалната сигурност и сътрудничеството в областта на отбраната, търговско-икономическите връзки и инвестиции, енергетиката.

Заради посещението на Джон Кери у нас са предприети засилени мерки за сигурност.

Затворете прозорците

По входовете на жилищните блокове по трасето, откъдето ще премине държавният секретар на САЩ при визитата си у нас, бяха разлепени бележки със следния текст: „Във връзка с посещение на делегация на САЩ в Република България, да не се отварят балконски врати и прозорци за времето от 18:00 часа на 14.01.2015 г. до 22:00 часа на 15.01.2015 г.“.

Забраната за отваряне на врати и прозорци, както и на излизането на балкони и тераси, са стандартни мярка за сигурност при публични изяви на високопоставени представители на държавни институции.

През целия ден ще бъде забранено паркирането на паркингите около Народното събрание и площад Батенберг, както и около Президентството, като паяк ще вдига дори правилно паркиралите коли. Няма да има блокирани улици.

Промени в организацията на движението

Все пак обаче се правят промени в организацията на движението в София. От 08.00 ч. на 14 януари до отпътуване на делегацията на 15 януари се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на алеята между бул. „България“ и Национален музей „Земята и хората“. От 08.00 ч. до приключване на мероприятията на 15 януари се забранява престоят и паркирането на паркинга на пл. „Народно събрание“, на паркинга на пл. „Княз Александър I“, на – ул. „Леге“ между ул. „Съборна“ и бул. „Цар Освободител“ и на ул. „Проф. д-р Желязко Христов“.

От 08.00 ч. до приключване на мероприятията на 15 януари се забранява влизането на пътни превозни средства, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР по ул. „Проф. д-р Желязко Христов“ и по ул. „Леге“ между ул. „Съборна“ и бул. „Цар Освободител“.

Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища.