Над 90 смъртни случаи на практикуващи Фалун Гонг в Китай през 2014 г.

2
Добави коментар
Falun-bg.info
Falun-bg.info

През 2014 г. бяха потвърдени 123 нови случаи на смърт на практикуващи Фалун Гонг в Китай в резултат на репресиите. 91 от тях са починали през 2014 г., 17 през 2013 г., а 15 преди 2013 г.

Това се казва в доклад на световния уебсайт на Фалун Гонг, Minghui.org, от 6 януари.

Докладът подчертава, че тези данни са непълни. Има причини да се вярва, че реалните цифри може да са в пъти по-големи, тъй като китайските комунистически власти цензурират цялата информация за Фалун Гонг.

От починалите през 2014 г. 91 практикуващи, 53 (58%) са жени и 38 (42%) са мъже.

За 80% от загиналите има данни за възрастта им. Най-младият е на 28 години, а най-възрастният на 80 години. Най-много са жертвите на възраст 46-60 години (25, или 31%). Има 13 загинали на възраст 28-45 години (16%), 16 на възраст 61-65 години (16%), 14 на възраст 66-70 години (16%) и 12 на възраст над 70 години (15%).

Почти половината от смъртните случаи през 2014 г. са произтекли в три североизточни провинции на Китай: 21 (23%) в провинция Ляонин, 15 (16%) в Дзилин и 9 (10%) в Хeйлундзян.

През изминалата година 28 (31%) симпатизанти на Фалун Гонг са измъчвани до смърт в затвор, 17 (19%) са загинали в полицейски участъци или центрове за задържане в резултат на изтезания, 10 (11%) са изгубили живота си след изпадане в нелегалност за дълъг период от време, с цел избягване на арест, 8 (9%) и 7 (8%) жертви са в резултат на мъчения съответно в трудови лагери и центрове за промиване на съзнанието. Останалите смъртни случаи (21, или 23%) са причинени от други видове прекомерен физически и психологически стрес, включително тормоз, заплахи, изнудване, нелегално затворничество, следене и обиск на дома.

Ето няколко типични случая.

Джан Шусиен измъчвана до смърт в полицейски участък

Джан Шусиен, 50 г., от град Тумън, провинция Дзилин починала на 7 август след изтезания в полицейски участък само няколко часа след като я арестували. Роднините ѝ споделят, че цялото й тяло било покрито със синини и белези от изгаряния охлузвания, а по кожата на краката ѝ имало дълбоки прорезни рани.

Уан Хайдзин умира след 90 дена в център за задържане

Уан Хайдзин, 46 г., от село Фунин, провинция Хъбей бил арестуван на 22 април и отведен в местен център за задържане. След три месеца престой, съпроводен с постоянни побои и извършване на робски труд, Уан получил психично разстройство, зрението му се влошило, паднали му няколко зъба, и едва се държал на крака. След като установили влошеното му здраве, полицаите от центъра го освободили, за да не носят отговорност, ако умре там. Уан така и не успял да се възстанови, и починал три месеца по-късно.

Сян Сиаобо отровена в трудов лагер

Сян Сиаобо, 50 г., от град Дзямусъ, провинция Хъйлундзян, била арестувана в края на 2012 г. и изпратена за две години в трудов лагер. По време на престоя в лагера, всеки ден ѝ инжектирали неизвестни вещества, които предвизвиквали превъзбуждане на централната нервна система за часове и причинявали пристъпи на замъглен разсъдък. Жената започнала да проявява симптоми на нервно рзстройство: бягала наоколо, крещяла, говорела на стените и се самонаранявала. Лекарите от лагера твърдели, че ѝ инжектират обикновена глюкоза. Здравето на Сян се влошило рязко, затова се наложило да я изпратят в болница извън лагера. След два месеца жената починала.

Minghui.org разполага с данни за смъртта на общо 3 834 практикуващи Фалун Гонг от началото на репресиите в Китай през 1999 г. Според независими разследващи обаче, над 60 000 привърженици на духовната практика са убити само в резултат на насилствено отнемане на органи с цел продажба на пациенти нуждаещи се от трансплантация.

При това, официална забрана за практикуване на Фалун Гонг липсва в Китай. Според китайски правозащитни адвокати, преследването е тотално нарушение на законите и Конституцията на КНР.