Да поиграем на руска ролетка

11
Добави коментар
bulish
bulish

Напоследък всички световни медии се надпреварват да ни предлагат добри новини как икономиките вече излизат от кризата или най-малкото свиването им е към своя край. Дълго време се въздържах да пиша по тези тема и причините за това са две. На мен също ми е неприятно да бъда лош вестоносец и второ след 06 март фондовите пазари започнаха солидно покачване, което докато е в ход е много трудно да се определи къде ще приключи то. За съжаление по много критерии става видно, че сме съвсем близо до неговия край.
Последните прогнози, които си позволих да направя по отношение на американските индекси са от края на февруари и началото на март месец тази година. Статиите бяха публикувани в www.profit.bg (виж тук). Те имаха бича ориентация и се базираха на метод за анализ, който повечето хора смятат за екзотичен и не крият своето пренебрежение към него. Това e вълновата теория.
В действителност ако има начин да се предвижда с голяма степен на достоверност и да намираме изпреварващи сигнали, Вълновата теория на Елиът е решението. Спомнете си иронията – когато на всички конвенционални икономически анализатори и финансови светила им се наложи да признаят в началото на годината, че рецесията се е оказала много по-тежка отколкото са предполагали, ние вълновите анализатори бяхме първите, които съзряхме, че е време за по-голяма възходяща корекция. Към края на февруари 2009 г. индекса S&P 500 завършваше пет вълни надолу и беше много логично да очакваме три вълни нагоре. Фигура 1 показва графиката, която описах на 20 феврури. Червената линия е проекцията на тренда съгласно правилата на вълновата теория.

Фигура 1 – 20.02.2009г.

(кликни на графиката за по-голям размер)

На 06 март тази корекция започна и към днешния ден 18 август картината изглежда по следния начин:

Фигура 2 – 18.08.2009г.

(кликни на графиката за по-голям размер)

Ето ги и фактите: Петте вълни надолу са завършени. Следват три вълни АВС нагоре. Те са коригирали 38% от Фибоначи нивата, което означава, че минималните изисквания за завършена корекция са изпълнени. Посланието на тази ситуация за нас вълновите анализатори е следното: имаме ниво, от което е много вероятно да започне новото пропадане и неговото дъно да бъде далеч по-ниско от това, което индекса S&P 500 нарисува през месец март 2009 година.

В такива случаи започват въпросите от къде могат да се появят толкова лоши събития че да „предизвикат” толкова силен срив? Забележете, че думата предизвикат е в кавички. Отново ще обърна внимание на всички читатели, че външните събития не са причина за пазарните движения, защото пазара винаги е месеци преди икономиката. Забележете, неговото възстановяване започна още през март, а икономистите забелязаха сигнали на подобрение в стопанството едва през август. Изпреварване от пет месеца. Когато финансовите гурута разберат, че отново са сгрешили, цената на индексите ще бъде далеч по-ниска от тази, която имаме около върховете на пазара.

Тук е мястото да направя важно уточнение. Както съм нарисувал на фигура 1 не изключвам сценарий, при който корекцията нагоре да продължи още месец или два, за да достигне до по-високите нива на фибоначи 50 или 60% от размера на целия спад. Ако това се случи ние вълновите анализатори отново ще се готвим за къси позиции. Към момента вече съм открил такива – едната е от 12 август тази година и е добавка към предходната позиция от май месец 2008 г. Мотивите за тези позиции се базират изцяло на Вълновата теория на Елиът.

Многократно ми се е случвало да бъда обвиняван от читатели, познати и наши курсисти, че точно заради такива статии се предизвикват панически разпродажби. Аз предлагам за размисъл една друга теза. Всъщност много по-виновни за тежката обстановка по време на криза са онези оптимистично настроени анализатори, чиито прогнози подвеждат хората, рискували своите пари.

Ако много ви се ходи в планината и един синоптик ви даде прогноза за слънчево време, а вас ви достигне буря без да сте подготвени за нея, едва ли ще ви се иска отново да го слушате повече. Но ако от метеорологичната служба ви предупредят за опасностите, които ви очакват, вие бихте имали адекватно поведение и бите могли да се предпазите. Сами преценете, кой тип анализ ви е по-полезен.

Прогнозата, която изказвам касае американските индекси. Само, че през последната година българските индекси доказаха колко са чувствителни към движенията отвъд океана. Така можем да достигнем до заключението, че посоката ще бъде същата като при тези на развитите фондови борси. Бедата е, че всеки, който не е успял да реагира навреме, за да започне да се освобождава от своите акции ще има големи проблеми с тяхната продажба. Обемите на търговия постоянно се коментира, че са отчайващо малки. При започване на нов мечи пазар всеки се досеща, че купувачите ще се изпарят на мига.

Прогнозата, която изказвам касае американските индекси. Само, че през последната година българските индекси доказаха колко са чувствителни към движенията отвъд океана. Така можем да достигнем до заключението, че посоката ще бъде същата като при тези на развитите фондови борси. Бедата е, че всеки, който не е успял да реагира навреме, за да започне да се освобождава от своите акции ще има големи проблеми с тяхната продажба. Обемите на търговия постоянно се коментира, че са отчайващо малки. При започване на нов мечи пазар всеки се досеща, че купувачите ще се изпарят на мига.

Ние вълновите анализатори не претендираме че притежаваме кристална топка, чрез която да виждаме направо в бъдещето, но сме разбрали, че вълните ни дават огромно предимство. Ние също поемаме рискове когато търгуваме, но те са далеч по-малки от тези които съпътстват търговията на останалите трейдъри и инвеститори.

На нас ежедневно ни се налага да играем руска рулетка със своите пари. Само че, правилата на играта ни позволяват да изберем дали пистолета да бъде зареден с пет куршума или само с един. Ние естествено се спираме на втория вариант.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.