Трифон Зарезан – Денят на виното и веселието!

1
Добави коментар

Трифон Зарезан – Денят на виното и веселието!

Трифон Зарезан – Денят на виното и веселието!

На 14 – ти февруари по стара българска традиция честваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. Макар всяка година празникът да се радва на голямо внимание и да е отбелязван шумно с много веселба и усмивки, малко от нас знаят историята на неговия произход. Именно за това в следващите редове ще се опитаме да Ви запознаем с обичаите и традициите , свързани с този ден, и се надяваме по този начин да успеем да Ви предадем поне една малка част от празничната му атмосфера.
Според православната църква, Свети мъченик Трифон е роден около 225 г. в село Комсада. Той живее праведно и загива заради отказа си да отхвърли християнската вяра. По време на гоненията срещу християните светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен.
Първоначално в България на 14 – ти февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон, смятан за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. След приемането на григорианския календар празнуването му се измества на 1 – ви Февруари, а 14 – ти февруари започва да се отбелязва като Деня на лозаря. Въпреки разминаването и объркването, в българската традиция двата празника продължават да се преплитат, за което свидетелства и фактът, че светецът често е изобразяван като младеж, който носи различни инструменти за рязане.

Въпреки, че не всички обичаи продължават да се изпълняват и в днешни дни, Трифон Зарезан е един от българските празници, които продължават да  се радват на завидна популярност. 
Всичко необходимо за подготовката относно празника, можете да откриете в сайта на Megahome.bg.