Истанбул: съвети и идеи за едно наистина незабравимо преживяване

2
Добави коментар
krasenh
krasenh

Истанбул: съвети и идеи за едно наистина незабравимо преживяване

от Avtora.com | 21.01.2015 | 10:00

Предлагам на вашето внимание няколко чудесни идеи и изключително полезни съвети за пътуване в перлата на Босфора, Истанбул.

Първото, което мога да ви посъветвам, е, ако нямате големи претенции, купете си най-евтината екскурзия – 155 лева, в която влизат нощувките в хотел 2 или 3 звезди със закуски и транспорта.

Относно хотелите – няма никакво значение в какъв хотел ще ви настанят. По цял ден ще сте навън и просто не си заслужава за 6-7 часа сън да се плаща повече за по-луксозен хотел, който може да се окаже по-луксозен само на хартия. Нашият хотел се водеше 2 звезди, но си имаше всичко необходимо, за да се наспиш добре.

Относно платените екскурзии, които фирмата ще ви предложи – моят съвет е да ги сведете до две – пешеходната разходка първия ден, за да видите кое къде е и да се ориентирате в обстановката (цена 7 евро на човек), и нощната екскурзия с автобус (12 евро на човек). Всичко останало може да разгледате и видите сами, въоръжени с един хубав пътеводител и карта на града. Най-важните исторически забележителности са на 5 минути пеша една от друга и са доста удобни за индивидуално разглеждане, без да пълните гушите на туроператорите.

На 10 минути пеша от района на хотелите е Капалъ Чаршия – Голямата чаршия. Мен лично не ме впечатли този закрит пазар – общо взето най-голямото Илиянци в света. Като се изключат златарските ателиета, другото са дюкяни с всевъзможни дрехи със съмнителен произход. Разбира се, това е лично мнение и не ангажирам никого с него.

На 3 спирки с трамвая от зоната с хотелите се намират Синята джамия, катедралата „Св. София“, египетският обелиск, змиевидната колона, водохранилището Йеребатан и дворецът Топкапъ. Нарочно написах катедралата „Св. София“, понеже това, че турците са й достроили минарета отстрани, не може да промени факта, че стотици години този храм е бил центърът на християнството в западния свят. Била е катедралата с най-голям купол до появата на „Св. Петър“ във Ватикана.

Водохранилището Йеребатан много ме впечатли. Такова чудо не се вижда всеки ден. Огромно подземие с римски колони, капки капят, съвсем леко осветено, сумрачно, все едно си във филм за Индиана Джоунс. Впечатляват и колоните с главите на медузата. Джамиите, катедралите и дворците са много красиви и наистина си струва да се видят.

Дворецът Топкапъ е просто невероятен, ако иска човек да го разгледа обстойно, трябва да прекара вътре поне няколко часа. Същото важи и за летния дворец Долма Бахче.

Следващите дестинации продължават след като преминете моста Галата. Най-лесно е да се хване отново трамвая и да се слезе на последната спирка – там е летният дворец Долма Бахче. Също изключително място за посещение. Точно до него е пристанището, от което задължително трябва да се качите на корабче за разходка по Босфора – струва само 12,5 лири, което е 12,50 лева (1 лира = 1 лев).

Разходката е над 1 час и наистина си заслужава. Тук е мястото да предупредя, че туроператорът също предлага разходка по Босфора, но на крайно неизгодната цена от порядъка на 20 евро на човек (това, че корабчето е резервирано само за вашата група, не оправдава почти тройно увеличената цена в сравнение с другото туристическо корабче, което тръгва на всеки половин час).

След като разгледате Долма Бахче и се повозите с корабчето по Босфора, с помощта на пътеводителя и картата, се отправете към площад Таксим, пешеходната улица Истиклял и носталгичния (старовремски) трамвай. Площадът не е нещо особено според мен, но си струва да се разходиш по пешеходната улица. Тя е нещо подобно на нашата „Витоша“ или „Пиротска“, но е три пъти по-дълга и архитектурата на сградите е многообразна.

На тази улица могат да се видят всякакви стилове – ориенталски, западни, източни, модерни и т.н. Много е интересна. След като я извървите, ще се озовете до кулата Галата. Също си струва да се види, като на хората, които не им свидят 10 лири, могат да се качат с асансьора до върха й и да направят снимки на цял Истанбул, тъй като от кулата има изглед на 360 градуса.

Общо взето това са най-важните исторически забележителности, които на всяка цена трябва да се видят. Има още много други места и неща, но за два дни и половина е просто физически невъзможно.

Искам да предупредя, че Истанбул е доста скъп град. Порция дюнер с малко ориз и пържени картофи е 10-15 лири, бирата по заведенията е 5-6 лири, вечеря за двама на моста Галата (2 основни, 2 предястия и 2 бири) е около 100 лири, автентично турско кафе и чай 3-6 лири, а кутийка бира, купувана от дюкян, е 2,65 лири. Жетон за градския транспорт – лира и половина.

Много интересен факт, който все още не мога да проумея, е тоталната липса на хранителни магазини. За трите дни, прекарани в Истанбул, не видях нито едно магазинче или мини-маркет за хранителни стоки. Дето се вика едно кисело мляко или кашкавал нямаше откъде да се купи. Нарочно ли е, за да ходят туристите по ресторантите и кафенетата, или поради друга причина – не знам, но нямаше никакви хранителни магазинчета. С триста зора намерихме дюкянче, в което продаваха цигари, вода и бира кенчета – и това си беше.

В заключение мога да кажа, че като исторически град с изключително културно наследство, в Истанбул наистина има какво да се види, да се впечатли човек и да си изкара приятно. От друга страна, това е много скъп град, трябва да се внимава къде се сяда и какво се купува, а манталитетът на хората, които ти бутат всякакви джунджурии в ръцете и постоянно те зарибяват с глупости, може леко да те изнерви.

Пред всяко заведение, без значение просто кафенце или луксозен ресторант, стои армия от добре облечени юнаци, чиято единствена работа е да те зарибят да седнеш в тяхното място, супер нагли са и даже ти става неудобно на самия теб. Не можеш просто да си разгледаш, без да ти се лепнат навлеците, които дори лъжат и ти предлагат безплатни неща, само и само да седнеш, като веднага след като го направиш, забравят обещанията си за безплатно кафе или чай накрая…

Автор: Емил Илиев

За да публикуваме вашите пътеписи, впечатления от пътувания и снимки в Avtora.com, пишете на [email protected]. Материали от лични блогове ще бъдат публикувани с препратки към тях.

Виж топ хотелите в Истанбул