Верижен трион

7
Добави коментар
DoKtOrA78
DoKtOrA78

Верижният трион (разг. резачка) е преносим моторизиран трион, предназначен за грубо рязане на дървесина.

Според типа двигател, използван за задвижване на режещата гарнитура верижните триони се делят на бензинови и електрически. Бензиновите или „моторните триони” (както още са наричани в специализираната литература) имат малък, двутактов бензинов двигател с вътрешно горене.

Използват се предимно в лесовъдството, като основен инструмент за първичен дърводобив, при поваляне, кастрене и разтрупване на дървесен материал и други операции извършвани при отгледни, санитарни или възобновителни сечи на горите. Използват се също така и от градски озеленители за поддръжка на паркови дървета, намират приложение в отрядите на Гражданска защита и Пожарната като инструменти за отстраняване на препятствия по време на природни бедствия или аварии, за рязане на дървени греди на строителни площадки, както и за рязане на дърва за огрев в еднофамилни къщи или фермерски стопанства.

Електрическите верижни триони използват електродвигатели, което се отразява на мобилноста на инструмента и този тип верижни триони са със стационарно използване: дворове, строителни площадки, работилници, цехове и др., заради нуждата им от източник на мрежово захранване.