Река Темза – Един от Символите на Лондон

3
Добави коментар
albenavasileva83
albenavasileva83

Всеки от нас свързва Лондон с няколко неща – Биг Бен, Окото на Лондон, Музея на восъчните фигури, червените телефонни кабинки, а също така и с река Темза. Както почти всеки голям град, така и столицата на Великобритания е изградена на брега на река, а именно Темза – най–голямата в Англия. Тя е с голямо значение за страната, защото по нея преминават множество търговски и круизни кораби. Реката преминава през много градове в Англия, сред които са Оксфорд, Уинзор, Абингдън и Лондон. Разходките край реката са любими на живеещите и работещите в Лондон, а за туристите се предлагат изключително интересни предложения, като разходка с корабче, което преминава през много от забележителностите на столицата и ги отвежда до обсерваторията Гринуич.

Над река Темза в Лондон са изградени 24 моста, всеки от които се отличава с интересна архитектура има своята история.

Тауър Бридж ( Tower Bridge )

Този 120–годишен мост е със сигурност най–известният от всички и един от символите на Лондон. Намира се съвсем близо до Лондонската кула и затова носи нейното име. Уникалното при моста е стъкленият му под, което дава възможност на пешеходците да се насладят на невероятна гледка под краката си. Тауър Бридж е на две нива и има и подвижна част, която се повдига при преминаването на високи кораби.

Мостът Ватерло ( Waterloo Bridge  )

Носи това име в памет на историческата битка при Ватерло през 1815г.

Лондон Бридж ( London Bridge )

Един от централните мостове в столицата, свързващ Саутуарк и Сити. Лондон Бридж ( London Bridge ) е най–старият и е единственият мост над река Темза до 1729г. През 1973г. Кралица Елизабет II открива обновения и много по–издръжлив мост, който може да поема много голямо натоварване.

Милениъм Бридж ( Millennium Bridge )

Открит през 2000г, това е най–новият мост в Лондон, който е само за пешеходци. По Милениъм Брижд лесно се стига до катедралата Свети Павел, а също и до известния лондонски музей Тейт Модърн, който се намира от южната му страна.

Нов пешеходен мост през 2017г

Проектът на Garden Bridge предвижда изграждането на съвсем различен мост от всички останали, а именно такъв, който да бъде изцяло пешеходен, като Милениъм Бридж, и покрит с растителност. Мостът ще бъде една своеобразна градина над река Темза, в която ще бъдат засадени характерни за този район дървета, растения и цветя. Озелененият мост в Лондон се очаква да бъде открит през 2017 година.

Освен с красивите мостове, река Темза привлича гостите на столицата и с разходка с корабче до Гринуич, което по пътя си до обсерваторията преминава през най–известните забележителности на Лондон.

Разходка край река Темза

От южната страна на реката е изградена пътека за разходки. Това е така наречената Пътека край Темза, която е чудесно предложение за Вас, ако се чудите къде да прекарате на спокойствие почивния си ден.