Вижте тази уникална рецепта за приготвяне на изцяло натурален портокалов сок в домашни условия!

1
Добави коментар
informiran365
informiran365

Необходимите продукти за приготвянето на уникално вкусния портокалов сок са: четири големи портокала, вода, кафява захар или мед. Разбира се, домашно приготвения портокалов сок няма абсолютно нищо общо с този, който се продава по магазините и е пълен с консерванти и какви ли не други гадости и вредни вещества. Той е изцяло натурален, без никакви изкуствени оцветители и прочие, и запазва витамините си дори след преработка. Има само едно правило за приготвянето му и то е сокът да се приготвя по точно определен начин, без да се експериментира.

Първо трябва да се измият много старателно портокалите, а след това да ги залеем с вряща

Advertisement:

Advertisement:

вода, за да изпада восъка от кората им и да се премахне горчивия вкус. Слагаме плодовете за минимум 2 часа във фризера, за да замръзнат хубаво. А най-добре е за цяла нощ.

След като портокалите са хубаво замръзнали ги настъргваме или смиламе в кухненски робот. Заливаме ги с 3 литра преварена студена вода и ги оставяме да престоят така около 10 минутки.

След това прецеждаме сместа пред гевгир, за да премахнем по-големите парчета, а после отново прецеждаме, но този път през много ситна цедка или тензух, прегънат на 5-6 слоя, за да премахнем и останалите по-ситни парченца.

В прецедения вече сок разтваряме около 800 грама кафява

захар или 500 грама мед, ( сами преценето кое предпочитате)  и добавете 30 грама лимонена киселина. Разбъркваме добре и добавяме още 6 литра вода.

Сока се налива в стъклени бутилки или буркани и се оставя да престои около 1 час, за да се разтвори хубаво захарта/ медът.

Ако сте спазили всички стъпки както трябва, накрая трябва да сте получили 9 литра вкусен, изцяло натурален портокалов сок, без изкуствени подсладители, консерванти и оцветители, а рецептата може да изпробвате и с други цитрусови плодове като лимон или грейпфрут, например, съветват колегите от BurgasNovinite. Всичко зависи от Вашият вкус и предпочитания.