10 начина да бъдем по-щастливи в кухнята

4
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 27.01.2014

Борис Петров стана известен през 2011 г. като най-строгия в журито на шоуто „Lord of the Chefs“ по bTV. Шеф Петров е работил в 5-звезден хотел от елитна световна хотелска верига и в някои от най-добрите ресторанти в София и страната. През 2000 г. заминава за Испания. Там работи при шеф-готвач Хавиер Саньол, който е завършил при Феран Адрия – име, познато на всеки готвач, а и на широката публика. От 2003 година работи в елитен ресторант в град Солоу, Тарагона, препоръчван от гид Мишлен, а година по-късно е поканен в новия ресторант на Хавиер Саньол в Тарагона като шеф-готвач. През 2007 г. се връща в България и започва работа в един от най-елитните ресторанти.

През последните две години майстор-готвачът разработва ресторант на морето. „Залагах на средиземноморските специалитети, но приготвях и японско месо, което у нас се внася по 300 лв. килото. Затова обаче си имах клиенти, основно по-заможни руснаци“, сподели преди време шеф Петров пред роден ежедневник. През миналото лято заведението му бе избрано за най-доброто във fine dinner-сегмента по Черноморието от норвежката Oslo TV, датската TV2 и Channel 4 във Великобритания. Наскоро отвори врати и първият му ресторант в София. Успоредно с това всяка делнична утрин Борис Петров влиза в домовете на зрителите на TV7, за да предложи уникалните си рецепти и вкусни тайни от ефира на предаването „Усещане за жена“.

Преди броени дни на книжния пазар у нас излезе и книгата на шеф Борис Петров – „Усещане за вкус. Зима (Рецептите на Chef Петров)“. „Това е първата от поредица книги, в която събрах любовта си към храната, за да ви я предам“, споделя авторът. В анотацията й Петров представя своите изпитани начини как да се чувстваме добре, докато приготвяме любимата си храна или експериментираме с нови рецепти. Ето 10 начина да бъдем по-щастливи в кухнята според шеф Борис Петров.

1. Мечтай – това ще ти помогне да изградиш едно уникално настояще, да създадеш бъдеще без граници, защото този, който мечтае – живее, a този, който живее – се развива.

2. Бъди иноватор – защото само с нови, дори абсурдни идеи, ще намериш необходимите съставки, които ще балансират творбите ти до съвършенство.

3. Учи се – от грешките и паденията си; по този начин ще се опознаеш и оцениш.

4. Освободи се – но без да излизаш от реалността; само свободен ще достигнеш до най-доброто за теб и околните.

5. Бори се – защитавай идеите си; само така другите ще научат за твоята сила.

6. Визуализирай – опитай да сътвориш с ръцете си всичко, което видиш с ума си.

7. Анализирай – наблюдавай внимателно всичко около теб; най-малките детайли маркират разликата между провала и успеха.

8. Забавлявай се – с всичко хубаво и намери полза от всичко лошо, което се случва в кухнята; забавлявай се истински при всяка възможност, във всяка секунда, защото само така ще изгониш стреса.

9. Смей се – винаги и по всяко време; укрепва живота, енергизира тялото, освежава мозъка, прави те по-креативен, страстен и по-наясно какво правиш и за кого го правиш.

10. Обичай – защото животът е плод на любовта; храната е чиста любов, която се изразява чрез нашите ръце.

Коментари

коментар(а)

Подобни: кухня, щастие