Мотофрези – съвети при работа

1
Добави коментар
agrokom
agrokom

Работна дълбочина: Избягвайте да се опитвате да фрезовате прекалено дълбоко отведнъж, особено когато почвата е много набита или в почва, която не е обработвана дълго време. Използвайте плитки настройки на дълбочинният регулатор – само три до пет сантиметра по дълбоко при първото фрезоване на градината. С всяко следващо фрезоване, настройте регулатора на по-голяма дълбочина, за да копаят три – пет сантиметра по дълбоко. Поливането на градината при възможност  няколко дни преди обработката, ще направи по-лесно фрезоването и.

Докато фрезовате оставете работните органи или теглителните колела да дърпат фрезата, а не да я бутате. За да избегнете отъпкването на обработената почва може да извъртите кормилото на една страна, така че да вървите по необработената почва.

Избягвайте натискането надолу кормилото в опит да накарате мотофрезата да фрезова на  по голяма дълбочина.

Ако работните органи на мотофрезата са отпред, то те са теглителни и натискането на кормилото надолу кара мотофрезата да фрезова по дълбоко, а повдигането му предизвиква излизането на работните органи на по плитко и ускоряването на хода на машината. Това трябва да се има в предвид при работа за да се контролира по лесно машината – например при окопаване повдигате леко кормилото, а го натискате за да регулирате дълбочината.

Не поставяйте ръцете си или краката върху или в близост до въртящи части.

При спиране за да почистите фрезовите тела от насъбрала се трева, първо изключете двигателя, като е добре и да извадите кабела на свещта.

Избягвайте да работите с мотофрези при лоша видимост или светлина.

Винаги по време на работа дръжте здраво дръжките на кормилото.

Бъдете внимателни при обработване на твърда почва. Фрезовите тела могат да зацепят прекалено бързо и да изтеглят мотофрезата неочаквано бързо напред. Ако това се случи, пуснете дръжките и не се опитвайте  да удържите машината. При почти всички мотофрези задвижването им е свързано с намеса от страна на оператора, например стискане на ръкохватка за да зацепи ремъка и при пускането и мотофрезата спира.

Бъдете изключително внимателни при работа по, или при преминаване по чакълени повърхности.

Погледнете надолу, зад Вас и бъдете внимателни, когато давате на задна скорост или издърпвате на машината към Вас.

Използвайте само консумативи и аксесоари одобрени от производителя. Неспазването на това изискване може да бъде причина за  нараняване.

При удар или попадане на чуждо тяло при фрезовите тела, веднага изключете двигателя, извадете кабела на запалителната свещ и старателно огледайте мотофрезата за повреди. Отстранете повредите, преди да започнете отново работа.