nbox8 – свежи новини: Намерен още един нетленен лама!

20
Добави коментар
lilika
lilika

Монголски „Сутрешен вестник“ съобщава за намерена находка на мумифициран лама на 27 януари 2015г. Няма много подробности. Областта е Сонгинохаирхан, северозапад от Улан Батор. Тялото е във поза лотос, което предполага, че е на будистки монах. Тялото е много добре запазено, мускулите на краката са като на жив мускулест човек. Според специалисти мумията е на 200 години, но къде точно е стояла не се съобщава.
  Монголският монах, известен още като „нетленният лама-2“ седи в поза „Лотос“ вече 200 години.

Според монголските вестници намереното тяло е прехвърлено в изследователски център по криминалистика в Улан Батор.
Монахът удивително напомня на главата на руските будисти – лама  Итигелов.
 Негова правнучка разказва, че през 1917 година той се оттегля от ръководството на будистите в Русия и цели 10 години работи върху усъвършенстване на духа си. През 1927 година събира своите ученици, сяда в поза „Лотос“ и ги подканя да прочетат будистката молитва „добри пожелания за влизащия“ която се чете за починали. Учениците удивени попитали: „Защо трябва да я четем, след като вие сте жив?“, тогава той сам я прочита и спира да диша.
Тялото му в поза „лотос“ било заровено в кедров ковчег.
Преживе той казал на монасите да видят тялото му след 30 години, а след 75 той отново ще се върне.
След 30 години монаси виждат тялото непокътнато  и отново го заравят. След 75 години тялото е извадено отново и дадено на експертиза.
Ето и резултатите от разследването: “ Тялото е на седнал мъж, краката свити в коленете и кръстосани. Трупът е облечен в копринен оранжев халат, няма признаци на загниване и мирис. Няма следи от балсамиране. Меките тъкани са еластични, ставите съхранени, никакви следи от консервации.“
Сега тялото на ламата седи във стъклена витрина на Иволгинския манастир при нормална стайна температура и не се поддава на гниене.

нетленния лама не се разгражда вече 88 години.

Някои вярват, че Итегелов е все още жив, но в определено състояние. Намереното тяло на монголският монах е в същото състояние между живота и смъртта.