Български дипломат възхитен от „Шен Юн“

1
Добави коментар
Falun-bg.info
Falun-bg.info

„Шен Юн“ се оказа „незабравим спектакъл“ за Светлана Стойчева, представител на консулската служба на България в Канада.

Стойчева посети вечерното представление на „Шен Юн“ на 10 януари в „Плас дез Ар“ (Place Des Arts) в Монреал, най-големият град в канадската провинция Квебек.

„Нямам думи“, каза дипломатът. „Беше величествено… наистина ще остане в съзнанието ми завинаги.“

Стойчева е първи секретар в дипломатическата мисия на българското посолство в канадската столица Отава. Тя е също бивш шарже д’афер в българското генерално консулство на България в Ню Йорк.

Танците на „Шен Юн“, основани на древни истории, са много ефективен начин за споделяне на традиционните китайски ценности и за запазване на културата, смята Стойчева.

„За всеки в публиката е приключение да види какво са преживявали хората в древността, какъв е бил животът им“, отбеляза българският дипломат. „Илюстрирането на тези неща посредством музика и танц е прекрасно.“

Стойчева също коментира историите и легендите, представени в шоуто. Те обхващат петхилядолетната китайска култура и стигат чак до наши дни.

„За мен беше особено интересна комбинацията между минало и настояще. Усетих това много добре по време на представлението – как нещата са се променяли през годините.“

Стойчева също изрази гордостта си от факта, че нейният приятел и сънародник Кирил Търпов дирижира оркестъра на „Шен Юн“.

Комбинацията от традиционни китайски музикални инструменти със западна филхармония прави оркестъра на „Шен Юн“ уникален по рода си в цял свят.

„Мисля, че Търпов се справя чудесно“, каза Стойчева и отбеляза, че е невиждано предизвикателство смесването на двата типа музикални инструменти. „Ще го попитам как успява с тази трудна задача.“

„Шен Юн“ е базирана в Ню Йорк световноизвестна компания за класически китайски музика и танц. От създаването си през 2006 г., „Шен Юн“ се стреми да възроди предадената от хилядолетия традиционна китайска култура, с помощта на сценичното изкуство.

Стойчева сподели, че е била смаяна от стотиците ръчно изработени костюми в представлението на „Шен Юн“.

„Наистина съм впечатлена. Изумена съм да видя всички тези костюми, всички цветове“, каза тя и добави, че „танцьорите са удивителни“.

Интерактивните видеостени, които показват сцени и пейзажи от разнообразните региони на Китай, също впечатлили Стойчева.

„Мултимедийните екрани на сцената са изключително иновативни и ефектни.“

„Разбираш историите, можеш да си ги представиш, дори никога преди това да не си ги чувал… беше прекрасно.“

Стойчева сподели, че започнала да промотира шоуто в социалните мрежи още преди да е напуснала театъра, и каза, че всеки трябва да види шоуто на „Шен Юн“.

„Истински се надявам, че много хора ще имат възможността да го гледат.“