Метаболитен синдром – същност и стратегии за контрол

1
138
Добави коментар
borola
borola

Метаболитен синдром (МС) е здравословно състояние, при което се съчетават коремно затлъстяване, високи нива на триглицериди, ниски нива на „добър“ холестерол, повишена кръвна захар и високо кръвно налягане. Метаболитният синдром представлява съчетание от най-значимите сърдечно-съдови рискови фактори и обикновено се развива при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

Днес честотата на МС достига епидемични размери. Според широкомащабно проучване в САЩ в началото на 21-век тя е 23,9%, а в Европа – 17%.

Метаболитен синдром – рискове за здравето

При развитие на метаболитен синдром се увеличава рискът от запушване на кръвоносните съдове, атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Като следствие от метаболитния синдром, в черния дроб се повишава отлагането на мазнини, като това може да причини възпалителни процеси и цироза. Наличието му може да доведе до бъбречно увреждане, крие висок риск от деменция и развитие на синдром на поликистозните яйчници.

Възрастните хора с метаболитен синдром имат 3 пъти по-висок риск за миокарден инфаркт или инсулт. Също така, при тях рискът от диабет е 5 пъти повече в сравнение с хората без синдрома.

Кои са рисковите фактори за развитие на метаболитен синдром?

понижената двигателна активност или отсъствие на такава
тютюнопушене
честа употреба на храни, съставени от прости въглехидрати
повишен прием на алкохолни напитки
навлизане в менопаузата
затлъстяване и наднормено тегло

Установено е, че 5% от хората, които се радват на телесно тегло, намиращо се в допустимите граници също са засегнати от метаболитен синдром. 22% от хората с наднормено тегло са засегнати от синдрома. При страдащите от затлъстяване, състоянието се среща в 60% от случаите. Също така повишаването на телесното тегло с над 2,3 кг годишно, крие 45% риск от развитие на метаболитен синдром.

Кои са стратегиите за контрол на метаболитния синдром?

Диета, съпътствана от ефективна програма за редуциране на теглото
Повишена физическа активност, особено важна за поддържане на здравословно тегло и елиминиране на здравните рискове
Здравословна промяната в начина на живот

За справяне с метаболитния синдром е необходимо да се преодолеят причините, както и да се предотврати опасността от сърдечно-съдови заболявания. Здравословната промяна в начина на живот включва освен балансирано хранене и физическа активност, и отказване от вредните навици. Те са подводните камъни, които постоянно „спъват“ прогреса ни.

В същността на балансираната диета е умереното намаляване на дневния калориен прием и промяна в хранителните навици. Така се постига намаляване на теглото с 5-10% през първата година. Специалистите препоръчват в менюто на хората с метаболитен синдром да преобладават храните с нисък гликемичен индекс. Употребата на храни, съдържащи прости въглехидрати следва да се изключи от дневното меню. Необходимо е също така да се намали и консумацията на храни, съдържащи вредни мазнини, както и пържените храни и полуфабрикатите.

При метаболитен синдром – как да се храним и кои храни да включим в режима си?

При метаболитен синдром е препоръчително храненето да е по 5-6 пъти дневно, на малки порции, за да се забърза метаболизмът. Това от своя страна помага в борбата с наднорменото тегло. Специалисти съветват да се приема по една чаша топла вода преди хранене. Препоръчително е във всяка порция да присъстват полезни мазнини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс и белтъци
Храните, съдържащи полезни мазнини са авокадо, сурови ядки, маслини, зехтин
Сред източниците на протеини са яйцата, семената от чия, ядките, нетлъстото месо, мляко, риба, киноа
Храните с нисък гликемичен индекс са боб, соя, пълнозърнести спагети, мляко, ябълки, грейпфрут, леща, ечемик.

Поемете контрол над здравословното си състояние – овладейте метаболитния синдром с помощта на природата!

Според специалисти, употребата на природни продукти, предназначени за регулиране на телесното тегло, е ефективна стъпка за преодоляване на метаболитния синдром. Подходящият продукт за тази цел е Калорекс/Calorex®. Благодарение на съставките му – екстракт от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) и хром пиколинат, Калорекс подпомага намаляването на излишните мазнини при хора със затлъстяване и наднормено тегло. Както споменахме, тези две състояния са предразполагащи фактори са развитие на метаболитен синдром. В допълнение Калорекс регулира нивото на триглицеридите, холестерола и кръвната захар.

Освен това, приемът на Калорекс топи мазнините на корема и талията и спомага за здравословно отслабване. Калорекс действа чрез избирателно увеличаване на изгарянето на мазнините. Той намалява образуването на мазнини, щади белтъците, увеличава основната обмяна и потиска апетита. Калорекс се приема 2-3 пъти дневно, по 1 капсула, половин до 1 час преди хранене.

Преглеждания:
4