Йога против настинка, простуда и вируси – Edna.bg

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Светла Иванова

Снимка:
Личен архив

Честото практикуване на йога засилва имунната система и защитава от вируси.

Но йога може да ви помогне и ако вече сте настинали, имате бронхит, запушен нос, синузит и др.

Редовните дихателните упражнения и промивките на носа са най-мощното профилактично средство и предпазват от усложнения. Все пак, ако сте вдигнали температура, избягвайте да практикувате.

Една от най-полезните асани “свещ“ ще ви помогне много, защото тялото е в обърнато положение и здравословната кръв циркулира около шията и гръдния кош.

В резултат на това, заболяванията на гърлото получават облекчение.

Продължителното ѝ практикуване премахва настинки, бронхити и нередности в носа (запушен нос, синузит и др). и намалява вероятността от заразяване.

Преди това е добре да се разтегнете и да бягате на място за кратко. Тази подготовка също добре ще повлияе на състоянието ви.

Поза „свещ“

От дихателните упражнения може да правите бързото коремно дишане. Седнете удобно, издишайте силово и шумно, използвайки мускулите на корема и вдишайте бавно и безшумно. Правете по 3 серии с по десет повторения всеки ден. Почивайте по десетина секунди между сериите, дишайки нормално.

Полезно е и форсираното алтернативно дишане. Техниката е същата, като при алтернативното дишане, но се вдишва през двете ноздри и се издишва по-силно и бързо с мускулите на корема, както при предното дишане, редувайки ноздрите.

Не практикувайте това дишане при менструация, висока температура и високо кръвно налягане.

Добре е да изпълнявате и релаксация или йога нидра. Легнете по гръб.

Отпуснете мускулите на цялото ви тяло, следете дишането. То трябва да е равномерно.

Добре е да си представите, че с издишване изкарвате болката, температурата и болестта.

Време за релаксация

Внушавайте си, че състоянието ви се подобрява. Особено, ако практикувате вечер, преди лягане си повторете няколко пъти, че ще се събудите здрави. Това определено ще повлияе на намаляването продължителността на болестта.

* * *

Скъпи приятели, каня ви на моя курс по класическа йога за начинаещи и средно напреднали. Занятията се провеждат в понеделник от 19.30 до 21 часа, във вторник от 9.00 до 10.30 ч., в сряда от 19 до 20.30 ч. и в неделя от 18 до 19.30 ч. Вечерните занимания са на свещи.

Йогата за деца е в неделя от 16 до 17 ч. (за деца от 6 до 14-год. възраст). И от 17 до 18 ч. за деца от 3 до 5 години.

Уютната ни зала се намира в квартал Изток, балетно студио ОДЕТ, на улица „Латинка“ 5. На 2-5 минути пеша от х-л „Плиска“ и кино „Изток“, и 10 минути пеша от метростанция „Жолио Кюри“. Носете си само удобни дрехи.

Цената е 10 лв. за еднократно посещение и 7.50 с карта за 8 посещения в рамките на 6 седмици. Картата струва 60 лв. и може да се заплати на 2 вноски.  

Занятието за възрастни включва час и половина програма от йога асани, дишане и релаксация. Групата е подходяща за всички, защото показвам както лесен, така и труден вариант на позите.

Детската йога е един час на група и включва програми с упражнения, поднесени с приказка, животни, карти и много забавления за дечицата ви. Накрая завършва с дишане и релаксация.

След диска ми: „Моята програма – йога за родители и деца“ очаквайте през месец февруари и „Моята програма – Йога у дома“ – 90-минутна универсална йога програма, която се доближава до това, което правим в часовете ми.

За повече информация за дисковете и курсовете ми посетете „Фейсбук“ страницата: yogatime.bg или личния ми сайт: Svetlaivanova.com

Ще се радвам да правим йога заедно! Очаквам ви!

Пишете на Светла Иванова на [email protected].