Как да запазим зимния си гардероб

1
Добави коментар
joy88
joy88

При смяна на топлите и студените сезони, едно от нещата, които всички правим е да прибираме дрехите и обувките, предназначени за единия сезон и да извадим тези, предназначени за другия.

С настъпването на пролетта идва време да приберем зимните си вещи. Но ако искаме да ги запазим в добро състояние, трябва да знаем как правилно да ги съхраним.

На първо място, дрехите ни трябва да са изпрани, за да бъдат чисти, (нищо че няма да ги носим през следващите месеци), и разбира се сухи. Зимните дрехи е добре да бъдат опаковани в платнени, а не в найлонови пликове, за да не се запарват и да не мухлясат.

Всички кожени палта, грейки, кожуси и т. н. трябва да се съхраняват в памучни пликове и чували или такива от марля. Най-подходящата температура за тях е от 15 до 18 градуса. Както казахме, много е важно дрехите да са почистени, преди да бъдат прибрани, защото мръсните дрехи привличат молците.

Против молци най-често използваме нафталин, но има и други начини, с които да предпазим дрехите си. Можем да си направим малки торбички от марля, които да напълним с билки и някои подправки като розмарин, карамфил, мащерка, мента, черен пипер и др. Тези торбички се слагат между дрехите или вътре в самите дрехи. Лавандулата е много ефикасна срещу молците. Освен торбичките, можем да сложим в ъглите на гардероба напоени с разни етерични масла тампони. И двата начина са много ефикасни и освен това дрехите ни ще ухаят приятно.

Зимните ни обувки и ботуши също трябва да запазим в добър вид. Най-добре е тях да съхраняваме в кутии, като преди това сме ги почистили  добре и сме сложили хартия, за да не се деформират. Можем да сложим сода или сол, с цел влагата да се абсорбира.

Така старателно изчистени, опаковани и прибрани, зимните ни дрехи и обувки ще бъдат запазени и за следващия сезон.