10-те най-добри песни за шофиране

17
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 12.03.2013

Няма значение дали атакувате завоите към морето, или сте в задръстване на път за супермаркета – предната седалка на колата ви става далеч по-приятно място, ако си пуснете подходящата музика. А също и по-безопасно – преди година британски учени доказаха, че хората, които слушат любимата си музика, са по-съсредоточени и по-трудно заспиват зад волана. Естествено, „подходящата“ музика зависи от вкуса ви и може да се простира от Вивалди до Napalm Death. Автомобилният сайт Auto On Air състави списък с най-добрите песни за каране по два непоклатими критерия: да са енергични и тематично подходящи. Ето 10-те най-добри песни за шофиране.

10. Bruce Springsteen – Born to Run

Естествено, че златното момче на щатския рок не би пропуснало да възпее автомобила – самото туптящо сърце на Америка. Тези бързи китари и изненадващ саксофон ще накарат и вас да се почувствате „родени да бягате“.

9. Johny Cash – Highway Man

Кънтри-музиката си е създадена за пътуване (и за тираджии, както казваше Хауърд Стърн). Класическият избор е „On The Road Again“ на Уили Нелсън, но ние предпочетохме това парче за магистрални бандити на титана Джони Кеш.

8. The Wallflowers – One Headlight

Една по-съвременна калифорнийска банда, която е много подходяща за път – с простичък, но жив ритъм и текстове, които те подканят да припяваш.

7. Led Zeppelin – Ramble On

Почти не се сещаме за парче на рок-боговете, което да не е подходящо за шофиране. Но понеже все пак трябваше да изберем едно, мотивът „време е да продължа да скитам“ надделя.

6. Stealers Wheel – Stuck In the Middle With You

Замислено като пародия на Боб Дилън, това парче на Джери Рафърти и досега е една от най-свежите мелодии за дълъг път. Текстът „Клоуни вляво, палячовци вдясно, а аз съм заседнал по средата с теб“ всъщност се отнася за едни преговори между Джери и звукозаписните компании.

5. The Guess Who – American Woman

Честно казано, това парче не отговаря на единия ни неумолим критерий – в него изобщо не става дума за пътища, автомобили и каране. Но звукът – звукът просто ни кара да си представим Ford Mustang и 500 конски сили.

4. Tom Petty – Runnin’ Down a Dream

Към фантастичната китара добавете и текста („Чувствах се толкова добре, сякаш мога всичко/ пуснах круиз-контрола и потрих очи“), и ще разберете защо това парче е в саундтрака на емблематичната игра Grand Theft Auto.

3. The Beatles – Drive My Car

Песен с подобно название нямаше как да не попадне в десетката, дори и да не беше на най-великата група за всички времена. Няма да усетите как ще започнете да припявате „Beep-beep, beep-beep, yeah“.

2. Steppenwolf – Born To Be Wild

Безсмъртна класика, която винаги ще свързваме с моторите заради митичния филм „Easy Rider“, с Денис Хопър, Питър Фонда и младия Джак Никълсън („Get your motor runnin’ / Head out on the highway“).

1. Deep Purple – Highway Star

Абсолютен химн на скоростта („Никой няма да победи моята кола/ тя ще бие скоростта на светлината“), това е и песента, предизвикала най-много катастрофи според едно проучване на What Car. Изобщо не ни пука…

Коментари

коментар(а)

Подобни: автомобили, музика