Как да повишим самочувствието си

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Самочувствието засяга различни аспекти на човешката душевност. Не само мнението за нас самите. Не само онзи съкровен момент, когато сме насаме с огледалото. Но и връзките ни с другите хора, семейството, израстването в кариерата. И ако самочувствието ни е смачкано, това е сериозна пречка за собствената ни реализация, за постигането на големите цели, за пълнотата на живота ни.

Причини за ниско самочувствие

Характерът на един човек и самочувствието започват да се формират в детството когато родителите имат абсолютна власт, а по-късно тази роля имат и учителите. Затова родителски реплики от рода на „ти си лош“, „мърльо“, „нищо не можеш да направиш сам“ са приемани от детето с пълно доверие. По-късно вкиснатите вметки на учителя „влизаш като слон в стъкларски магазин” или „тъп си като сибирски ботуши“ могат да оставят у малкия човек неизличими белези. Така детето формира убеждението, че е по-лошо, глупаво и некадърно от приятелите си например. Ако човек израства с усещането за любов и уважение, то отсява вмъкнатите ядосани реплики, които са неизбежни в детството и те не оказват пагубно въздействие върху него.

Как да повишим самочувствието си Първото нещо е да се научите да се приемате точно такъв, какъвто сте. Не е лесно. Идва с мъдростта на годините. Вие сте единствен и уникален. Не по-лош или по-добър. Уникален. Научете се да обичате себе си. В края на краищата когато обичаме някого, ние обичаме не неговото достойнство, за просто него – заради това, което е. Как да се заобичаме ли?

• Спрете да се критикувате и да се съмнявате постоянно в способностите си. Вашият външен вид, характер, кариера не заслужават пренебрежително отношение.

• Никога не се сравнявайте с другите.

• Вие сте достоен за похвала, не подценявайте своите достойнства. На комплиментите и похвалите казвайте „благодаря“.

• Задайте си настройка „ заслужаваш най-доброто в живота.“ И си го повтаряйте често.

• Концентрирайте се върху своите постижения и положителните качества на характера си. Положителната нагласа помага за подобряване на самочувствието.

• Впуснете се в занимание, което ви харесва. И го превърнете в професия. Можете.

• Бъдете верни на себе си, на мечтите си, принципите и идеите си. Не чакайте нечие одобрение. Това е вашият живот.

• След като вземете решение,пристъпете към действие. Колебанието води до неувереност.

• Не забравяйте да се похвалите с успеха си. А понякога и да си направите малък подарък за стимул.

• Никой не се е родил научен, бъдете снизходителен към слабостите си. И слънцето има петна. Ако все пак сте сринали самочувствието си след конфликт на работното място или у дома, бързо си възвърнете самочувствието. За дамите помага много посещението в салон за красота или пазаруването. Снимкa: Ели Маринова