Как да организираме детската стая

1
Добави коментар
bgwoman
bgwoman

Детето трябва да има своя стая. Това е толкова важно, колкото е важно за нас, родителите, да имаме удобно обзавеждане в спалнята, ергономични мебели в кухнята, или практична баня и тоалетна. Mалчуганите имат нужда от лично пространство, от свое тайно кътче, от място за мечти и фантазии. Дори и да не разполагаме с много финансови средства или голяма жилищна площ, не е толкова трудно да измислим нещо подходящо. Децата растат бързо, техните нужди също се променят, а границата между различните видове обзавеждания според възрастта често се прелива. Стаята или детският кът ще се развиват и променят през годините, ако имаме добро начало и гъвкави решения, ще ни бъде лесно да направим и промените

Детето трябва да участва активно Често родителите искат да направят най-красивата детска с тапети, рисунки, картини, пъстри завивки и кутии за играчки. И това е напълно разбираемо. От изключителна важност за този проект е да включим детето в разработването му. Стаята е за него и то трябва да се чувства наистина у дома си. Съобразете се и с периода, в който вашата рожба. Децата искат стените на стаята им да са боядисани ту в лилав, ту в син или някакъв друг цвят. Все повече се налага тенденцията да се боядисват стените, а не да се слагат нови и нови тапети. Дайте възможност за изява на креативността – ако имате стара мебел, нека детето да я боядиса, или поне част от нея, или да налепи свои рисунки по нея.

Нов живот на старите мебели Не винаги се налага да се купуват нови мебели, освен това детето трудно може да ги пази – все има следи от драсканици, залепени картинки или идоли. Нали и то е личност, иска да се изяви и да намери себе си. Ако етажерките в детската се боядисат с нова боя или се нагодят към нуждите на възрастта, се спестяват пари. Понякога вратичките на стар шкаф трябва да се махнат, а на тяхно място могат да се сложат красиви кутии. В тях има място за всичко: детски дрехи, чорапи, играчки, книги. Всичко. Проверете в магазините за употребявани мебели – все ще ви хрумне някоя нова идея. Не бързайте да купувате класическо бюро – компютрите днес са леки и преносими, а децата понякога обичат да лежат на мекия килим и да си пишат домашните или предпочитат да седят в кухнята.

Да подредим функционално Повечето родители знаят, че в малката детска стая е трудно да се намери място за гардероб или за много шкафове. Затова не би трябвало да имаме обемни мебели точно в детската стая. Там са необходими повече от всяка друга стая в дома ни пространство и място за игри. Обзавеждането с модули, които могат да се комбинират и да се преместват, се налага все повече в интериора на детската стая, а цветовете са пъстри и изненадващи – светли и радостни, като за карнавал.

Само най-необходимото Постарайте се в детската да има място само за необходимите дрехи, а за другите сезони да бъдат в друга стая или дрешник. Често в една стая са две деца, а това означава, че ще ни трябва легло на два етажа. Ако не достигат шкафовете, отново на помощ идват модерните решения: леки скринове, кутии или етажерки с различни по цвят кутии. Играчките омръзват бързо, налага се да скрием част от тях в мазето или на тавана и да ги сменяме, след като вече не са интересни. Децата са любопитни и трябва да отриват и преоткриват детайлите, частите на строителни комплекти, леки и товарни коли, кукли и меки животни.

Свободно пространство Няма по-сложно от това. Както и да ни се иска за завъртим мебелите, все стигаме до един-единствен извод: те трябва да сe поставят до стената – по дължината или ширината на стаята, ако искаме да има свободно място за игри. Не става да освободим само един ъгъл за меко килимче или за строителни игри. Детето винаги се насочва към центъра, към средата на стаята и така има всичко за себе си.

Не постилайте големи килими в детската стая, ще се налага да минавате с прахосмукачката няколко пъти през седмицата. Ориентирайте се към подова настилка, която се забърсва лесно или памучна черга – те са отново на мода, за да можете да поддържате чисто.

Интелигентни решения Решенията в детската стая трябва да са гъвкави и лесно да се променят. Шведската стена например, която сме направили, с времето може да стане прекрасно място за закачване на дрехи или висящи платнени торби, в които да се съхраняват вещи.